Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Цілюща сила часнику

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Цей продукт відомий не тільки своїми насиченими запахом та смаком. Він містить дуже багато суперкорисних речовин — жирних кислот, ефірних олій, холіну, фітонцидів, полісахаридів, мікроелементів — цинку, йоду, селену. А також вітамінів А, С, D, групи В і Е.

ІЗ ДАВНІХ-ДАВЕН часником рятувалися від багатьох хвороб. Особливо цінували за його природні антисептичні властивості як захисника од вірусів і бактерій. Він також сприяє зміцненню імунної системи, поліпшує хімічний склад крові, допомагає вивести паразитів із травного тракту. Насичує організм вітамінами й мінералами, завдяки чому поліпшується стан шкіри, волосся, нігтів, стабілізується гормональне тло.

А чи знаєте ви, що лише два зубки цього природного антибіотику можуть зарадити за різних проблем зі здоров’ям? Ідеться про два корисні напої — часникову воду і часниковий чай. Вони особливо помічні при захворюваннях п’яти типів. Перший: часникову воду рекомендується пити людям із діабетом, тим, у кого є проблеми з виробленням інсуліну, а також кому важко знижувати масу тіла. Часникова вода допоможе стабілізувати рівень інсуліну в крові, а на тлі цього буде простіше скинути зайву вагу.

Часникові напої — гарна підмога й за проблем серцево-судинної системи, вони сприяють розрідженню крові, а в разі підвищеного холестерину нормалізують його показники.

Якщо напухають суглоби, напій зменшить біль. Допоможе і при негараздах різного походження з нирками. Це антибактеріальний і антигрибковий засіб, який помічний при циститі та хворобах, зумовлених переохолодженням та ослабленням місцевого імунітету.

Часникову воду рекомендується пити тим, хто має надмірні фізичні навантаження на роботі або під час занять спортом. Після місяця вживання цього напою у більшості людей спостерігаються відчутний приплив сил і підвищення життєвого тонусу.

Рецепт часникової води

Узяти один-два зубки часнику, натерти на тертці чи подрібнити у блендері, залишити на 10-15 хвилин на відкритому повітрі. Від контакту з киснем посилюються цілющі властивості часнику, він легше і повніше засвоюється організмом. Після цього додайте склянку теплої води, розмішайте.

Пити щоранку свіжим натщесерце. Якщо є проблеми зі шлунком або дискомфорт після випитого, тоді вживайте напій уранці через 30 хвилин після сніданку. Проте найефективніше пити його саме натще.

Чай із часнику

Це смачніший напій, до того ж після його вживання менше запаху. Два зубки часнику подрібнити, залишити на 15 хвилин, а потім, вливши півтори склянки води, хвилину прокип’ятити. Коли напій трохи охолоне, покладіть по чайній ложці лимонного соку та меду.

Протипоказаннями можуть бути гастрит із підвищеною кислотністю, виразка шлунка й дванадцятипалої кишки, хронічна або гостра ниркова й печінкова недостатність, панкреатит у стадії загострення. Часникові напої не слід уживати за тяжких захворювань нервової системи, наприклад хвороби Паркінсона. Також не рекомендується так оздоровлюватися тим, хто має індивідуальну непереносимість часнику та інших складових цих напоїв.

Перед застосуванням порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове