Архів
Вівторок,
20 квітня 2021 року

№ 29 (19877)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Лікування лазером надійніше

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Про катаракту («водоспад» у перекладі з грецької), либонь, знають усі. Це коли через помутніння кришталика ока знижується зір. Повернути останній можна після вставлення штучного кришталика. Однак інколи виникає вторинна катаракта.

Про це захворювання ведемо мову з директором Київського міського офтальмологічного центру доктором медичних наук, професором кафедри хірургічних захворювань №2 Київського медичного університету Н. М. ВЕСЕЛОВСЬКОЮ.

— Наталіє Миколаївно, назвіть, будь ласка, причини вторинної катаракти.

— Вона трапляється у вже прооперованих пацієнтів і, звичайно, є шоком для них. Справді, важко збагнути, звідки на оці, з якого видалили катаракту, взялася ще одна.

А річ ось у чому: в ході першої операції штучний кришталик імплантується у так званий капсульний мішок. Трапляється, що капсула мутує, це і стає причиною нової катаракти. Боятися цього не треба. З допомогою лазера — приладу для отримання дуже інтенсивних і вузько спрямованих пучків світлового випромінення — вторинна катаракта ліквідовується. Таке втручання незначне, триває всього дві-три хвилини. Пацієнти при цьому спокійно сидять, навіть не встигають злякатися й зрозуміти, що лазерна маніпуляція вже позаду. Всі добре переносять цю процедуру. До неї не потрібно спеціально готуватися: здавати аналізи, закапувати очі тощо. Зір відновлюється через 5-10 хвилин.

— Які симптоми вторинної катаракти?

— Вони подібні до тих, що й при первинній, — погіршення гостроти зору, все навколо ніби в тумані. Щодо термінів, то вторинна катаракта може виникнути через кілька місяців, років і навіть десятків років після першої операції. Повторюю: патологія лікується дуже швидко.

— І після цієї процедури катаракта більше не виникає?

— Саме так. Якщо потім зір і може погіршитися, то з інших причин — скажімо, через проблеми з сітківкою чи зоровим нервом. Інколи пацієнти з повторною катарактою думають, що помутнів штучний кришталик. Це не так: він яким був, таким і залишився. Помутніння спричинила вузласта плівочка на капсульному мішечку, розташована за штучним кришталиком. Її і видаляє лазер.

— В якому віці вторинна катаракта з’являється найчастіше?

— Як показує практика, вона буває не тільки у дорослих, а й у прооперованих дітей. Ця патологія найчастіше трапляється у післяопераційний період. Існує чимало досліджень із приводу того, чи позначається якість штучного кришталика на виникненні вторинної катаракти. Науково не доведено, що від специфіки кришталиків з’являється якась вада. При вторинній катаракті лазерне втручання не завадить у будь-якому віці, навіть після 95 років. Раніше, коли лазерного лікування не існувало, доводилося оперувати око повторно, тобто вичищати його хірургічним шляхом.

— А нині лікарі використовують такий спосіб?

— Буває. Але, звичайно, ліпше вдаватися до новітніх засобів. По-перше, при лазерному втручанні не порушується цілісність ока, що позитивно позначається на пацієнтові. А по-друге, після застосування лазера за відповідною методикою ускладнень не буває.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове