Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Навчитель благочестя

Антоніна КІЗЛОВА.

16 квітня (3 квітня за ст. ст.) православні вшановують святого преподобного Микиту Мідікійського (бл. 760 — 16 квітня 824 р.) — уродженця Кесарії Віфінської (на території сучасної Туреччини), ігумена Мідікійського монастиря.

Микиту, який іще немовлям втратив матір, бабуся виховувала в дусі справжнього благочестя. За приклад ставила його батька, котрий, овдовівши, прийняв чернечий постриг. Змалку хлопчик паламарював, вивчав при храмі богослужбові книги. Згодом познайомився з монахом Стефаном, що був відлюдником, однак відчув особливу віру Микити й прийняв того в учні.

Саме Стефан і порадив юнакові йти в обитель із якнайсуворішим статутом. Так Микита долучився до насельників Мідікійського монастиря на горі Олімп у Віфінії, де завдяки подвижництву в служінні Господу та старанному виконанню послухів досить швидко отримав благословення ігумена Никифора спершу на постриг, а потім — і на рукопокладення в ієромонахи. Саме Микиту братія одноголосно обрала настоятелем, коли отець Никифор постарів та вже не міг виконувати ці обов’язки. За молитвами угодника, який нікому не відмовляв у допомозі, зцілилося багато хворих на тілесні й душевні недуги.

815 р. Константинопольського патріарха Никифора було незаконно позбавлено повноважень, а його місце посів іконоборець Феодот. На підтримку останнього імператор Лев Вірменин зібрав настоятелів усіх монастирів та звелів їм знищити ікони у своїх обителях, аби подати приклад усьому духовенству й мирянам. Ігумен Микита рішуче виступив проти цього наказу, за що був засланий у віддалену фортецю Массалеон. Незабаром лжепатріарх Феодот, шукаючи підтримки, оголосив, що звільнить ув’язнених і дозволить їм іконошанування, якщо ті приймуть від нього причастя. Микита на прохання тих, хто відбував покарання разом із ним, погодився на такі умови. Втім, уже після спільної з Феодотом служби переконався, що наруга над іконами триває. Тож покаявся у своїй згоді й вирушив до Константинополя публічно викривати іконоборство. За це знову був засланий, цього разу — на острів св. Глікерії. Після звільнення через шість років став відлюдником і так провів решту життя. Після того, як у Візантії відновилось іконошанування, преподобного перепоховали в Мідікійському монастирі.

Українські віряни називають святого Микитою-Водополом через весняні повені, що часто починаються на празник. Цього дня садять груші, смородину та сливи. Також спостерігають за вітром: північний обіцяє дощове літо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове