Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Далеке-близьке

Унікальна знахідка

Марія КРАМАР.

У ЧОРТКІВСЬКОМУ районі Тернопільської області випадково виявили стародавній саркофаг, вік якого може налічувати близько 5 тисяч років.

«Сільський голова Ридодубів Чортківського району зателефонував і повідомив, що під час весняних польових робіт у полі трактор зачепив і проламав кам’яну брилу, під якою виявився отвір, — розповіла директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини. — У ньому побачили людський череп. Коли археологи прибули на місце знахідки, то виявили у землі частину домовини-саркофага з місцевого «червоного» каменю. Попередньо — це типове поховання часів так званої комарівської культури, її ще називають «культурою кулястих амфор», яка існувала у IV тисячолітті до нашої ери».

Місце знахідки огороджене, там працюють археологи. Після ретельного дослідження можна буде визначити точний вік саркофага та скласти уявлення, хто в ньому похований.

Це не перша знахідка артефактів комарівської культури на Тернопільщині. Кілька років тому під керівництвом Марини Ягодинської на околиці села Кордишів у розкопаному давньому кургані, вік якого щонайменше 4 тис. років, археологи відкрили 14 поховань. Біля людських решток науковці знайшли бронзові браслети, шийну гривну (прикраса. — Ред.), скроневі кільця, намисто із кварцу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове