Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«29 квітня мені виповниться 59 років і 8 місяців. Чи матиму я право виходу на пенсію з цієї дати, якщо мій стаж становить 36 років?»

Надія МАХОЛА.

с. Андрушівка

Шумського району

Тернопільської області.

 

УМОВИ виходу жінок на пенсію, зокрема пенсійний вік, визначено в статті 26-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Із 1 квітня 2021 року вік виходу жінок на пенсію становитиме 60 років, як і чоловіків.

Починаючи з 2011-го вік виходу на пенсію для жінок зростав щороку на пів року. І за 10 років він змінився з 55 до 60 років. Наприклад, жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року, можуть вийти на пенсію за віком лише по досягненні 60 років. Окрім того, варто пам’ятати також про законодавчо визначену залежність віку виходу на пенсію від тривалості набутого страхового стажу. Пенсійною реформою 2017 року передбачено поступове підвищення страхового стажу, необхідного для отримання пенсії за віком, із 2018 року.

Нині у 60 років зможуть вийти на пенсію українки, які мають не менш як 28 років стажу. Для тих, хто не має стільки стажу, передбачено вихід на пенсію в 63 або 65 років.

Оскільки у вас цілком достатньо стажу, то зможете на законних підставах оформлятися на пенсію 29 серпня поточного року.

 

«Чому до мого страхового стажу не зараховано період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та трирічний період, із 2011-го по 2014-й, декретної відпустки по догляду за дитиною, що народилася 18.06.2011-го? Для з’ясування причин працівники Пенсійного фонду направили мене до місцевого управління соцзахисту населення. Дістала відповідь, у якій було зазначено таке: «15.07.2011 ви звернулися до управління з письмовою заявою та комплектом документів стосовно призначення допомоги при народженні дитини. Заяву було розглянуто та прийнято рішення про призначення допомоги при народженні дитини. Звертаємо вашу увагу, що при зверненні 15.07.2011 до управління щодо призначення допомоги при народженні дитини вас було повідомлено про можливість призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, про що свідчить ваш особистий підпис у заяві. Оскільки протягом 2011-2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку ви до управління не зверталися, правові підстави для нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за вказаний період відсутні».

Вікторія КЛЕПАЧ.

м. Хмільник

Вінницької області.

 

У СТАТТІ 24-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.

Перелік осіб, які є застрахованими, наведено в статті 11-й 3акону 1058, пунктом 8-м якої передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу.

Згідно із законодавством, до 01.07.2013 жінки в період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Тільки з 01.07.2013 їх внесли до кола застрахованих осіб, і з цієї дати зазначену відпустку зараховують до страхового стажу. Тому період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами 2011 року (а це близько 70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) не буде зараховано до вашого страхового стажу.

Водночас сплату страхових внесків за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005, і з цього часу її зараховують до страхового стажу, але за умови належного оформлення такої відпустки.

Згідно з відповіддю управління соціального захисту населення, ви подали необхідні документи для оформлення та виплати одноразової допомоги при народженні дитини, але це не означає автоматичного оформлення допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Заява про призначення допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подається окремо. Судячи з відповіді УСЗН, ви такої заяви не подавали.

Тому позиція Пенсійного фонду і управління соцзахисту щодо відмови в зарахуванні до страхового стажу періоду декретної відпустки для догляду за дитиною до трьох років правомірна. Період із 2011-го по 2014-й не буде включений до вашого страхового стажу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове