Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  •  З приводу

Наступ на свободу слова

Олена БЕГМА.

Стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ подало на розгляд Кабінету Міністрів проєкт змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України. Пропоновані доповнення насторожують громадянське суспільство.

У МЕРЕЖІ вже опубліковано скан-копії документів. Незалежні експерти, серед яких юристи і правозахисники, дали їм оцінку. Зокрема, серед іншого передовсім привертає до себе увагу таке.

До переліку злочинів, за які передбачено карну відповідальність, пропонується додати «переслідування». Під «переслідуванням», цитуємо підписаний особисто очільником МВС Арсеном Аваковим документ, мається на увазі незаконне спостереження за особою, нав’язування спілкування (також і «з допомогою телекомунікаційних або інших засобів зв’язку»), що спричинило погіршення якості життя цієї особи або її близьких родичів чи членів сім’ї. За це передбачається покарання у вигляді штрафу або виправних робіт строком до одного року.

А якщо «переслідувач» наважиться ще й поширювати у засобах інформаційного зв’язку, в тому числі в Інтернеті, аудіо-, фото- чи відеоматеріали зі сфери приватного життя «переслідуваної» особи або її близьких родичів без їхньої згоди, то за це передбачений штраф або виправні роботи до двох років, чи обмеження волі на той самий строк.

Коли щось із вищезазначеного вчинено повторно, або спричинило істотну шкоду (середньої тяжкості тілесні ушкодження чи більш тяжкі наслідки), або було вчинене за попередньою змовою групою осіб чи з використанням свого службового становища, то покарання збільшується до п’яти років обмеження волі.

Отже, МВС України хоче запровадити штрафи за «нав’язування спілкування». А що конкретно під цим мається на увазі? У тому-то й заковика, що у пропонованому проєкті змін до Кримінального кодексу України відсутнє чітке визначення цього терміна. Як і те, хто, яким чином і за якою шкалою взагалі вимірюватиме ступінь цієї «нав’язливості»? Чи від якої кількості телефонних дзвінків стартує це «нав’язування».

Або ж узяти визначення терміна «погіршення якості життя» у проєкті змін до Кримінального кодексу. Під ним мається на увазі погіршення фізичного або психічного стану здоров’я, необхідність тричі й більше змінити місце проживання чи роботи, витрати на заходи безпеки. Водночас експерти завважують відсутність чіткого алгоритму — хто і як має вираховувати «погіршення здоров’я»…

Офіційно необхідність ухвалення подібних змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України у відомстві Авакова мотивують виконанням Указу Президента України «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства». Принаймні так сказано у супровідній пояснювальній записці до поданого на розгляд уряду законопроєкту. Водночас метою вказано встановити карну відповідальність за переслідування (сталкінг), зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, як насильства за ознакою статі.

Дивно, але в самому законопроєкті змін до ККУ наразі нема жодного слова… ні про домашнє, ні про статеве насильство. Натомість ідеться про поповнення розділу Кримінального кодексу «Кримінальні правопорушення проти волі, честі та гідності особи» статтею про переслідування під номером 146-2, між статтями про викрадення людини й захоплення заручників.

Проте формулювання нечіткі й виписані так, що під кримінал може потрапити будь-хто, зокрема й представники ЗМІ. Адже під таке трактування, по суті, можуть підпасти будь-які розслідування засобів масової інформації, які навіть базуються на даних із відкритих соціальних мереж політиків, чиновників та їхніх родин. Також репортерам доводиться безпосередньо в очі чи телефоном задавати політикам і чиновникам різні «незручні» питання, од відповіді на які ті часто ухиляються.

Вочевидь, влада дуже хоче закрутити гайки «нав’язливим» журналістам. Інакше кажучи, заткнути рота незалежним ЗМІ. Іде новий наступ на свободу слова в Україні. Що зможе протиставити йому громадянське суспільство, покаже час.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове