Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Точка зору

Не до сміху

Зоя Казанжі.

Час, коли ми сміялись над Зеленським, вочевидь, закінчився. Не думайте, що у нього щось там не виходить, а Разумков збирається створити йому конкуренцію на майбутніх виборах. У нього поки що все виходить. І із запланованого, і зі спонтанного також. І він точно збирається на другий термін. А все, що відбувається зараз, я розглядаю як тотальне зачищення електорального поля за всіма напрямами.

ЗЕЛЕНСЬКОМУ абсолютно все сходить з рук. Незаконні дії щодо Конституційного суду — це лише маленький епізод порушення закону, що стає вже практично візитівкою цього Президента. Він контролює всі гілки влади. Всі вороги державності радо повернулися в країну відразу після його інавгурації і не тільки напрочуд гарно тут себе почувають, але і повертають свій певний вплив і беруть участь у політичних процесах.

Він вибиває з гри Медведчука і компанію не тому, що вони небезпечні для України, а тому, що вони небезпечні для його президентства тепер і стануть ще небезпечнішими за пару років.

Зеленський мені дуже нагадує раннього Путіна. І чомусь здається, що саме Путін є для Зеленського певною рольовою моделлю, на яку він дуже хоче бути схожим. Путін теж говорив про те, що не претендуватиме на другий термін, що треба бути божевільним, аби прагнути довго бути на посаді президента, й інші байки, які дуже добре заходили в мозок невибагливим і некритичним виборцям.

Пам’ятаєте ейфорію і росіян, і світу, коли після комуністів та Єльцина, який уже ставав смішним зі своїми витівками напідпитку, раптом на арені з’явився Путін? Молодий, підтягнутий, небагатослівний, з правильними меседжами про справедливість і порядок.

А світу насправді продали монстра, який навіть паростки інакшості загнав не під плінтус, а глибоко під землю.

Монстр виріс і закріпився так, як це вміють робити невиліковно хворі імперці. Котрі всі сили і ресурси спрямовують на зміцнення свого царювання, своєї безпеки і не зупиняться ні перед ким, хто буде їм погрожувати.

У нашому разі масштаби скромніші. Але від цього не стає легше. Наш теж почав цементувати систему, роблячи ставку на людей, які точно так само мріють про поліцейську державу. Бо тоді у їхніх руках опиняються ресурси, вплив, можливості — влада.

І тому не потрібно самозаспокоюватися, що я порівнюю непорівнянні речі. Мовляв, там досвідчений кадебіст, а тут клоун. Але ж він примусив проголосувати за себе безпрецедентну кількість людей за всю історію незалежності. Тобто в клоунів перетворюємося ми всі, хто голосував чи плакав над тим голосуванням. І ми всі сидимо в одному човні…

Тому — нам можуть не подобатися Стерненко чи Riffmaster, але ми маємо чинити опір свавіллю і беззаконню. Бо будь-який монстр, коли росте, починає з маленьких кроків, з незначних утисків, з невеликих порушень. Це той варіант, коли, давши пальця, можна залишитися без цілої руки. Якщо не розуміти від початку, хто перед нами і на що він здатний.

І я би не применшувала зовнішньої загрози. Вона зараз реальна як ніколи. Власне, із непідкорених «колишніх» залишилася тільки Україна та країни Балтії. Білорусь захлинулась. Молдова закуповує вакцину «Спутнік», бо електорат того хоче. Решта давно в російському стійлі, жують пропагандистські жуйки і заглядають в очі Путіну. Про всяк випадок.

Тому Путін не зупиниться, продовжуючи збирати свою «імперію» з непокірних. Бо то є найсолодший виклик — топити в крові непокірних. Він Чечню спершу залив кров’ю, а потім заасфальтував і розбудував. І дав героя Росії тому, хто був смертельним ворогом. Продемонструвавши, що зі стійла ти можеш вирватися. Навіть героєм. Але посмертно.

І схоже на те, що ми можемо опинитися один на один і перед зовнішніми вошами, і перед внутрішніми гнидами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове