Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Зривають посівну

Устина ГРЕЧАНЮК.

ПОБАЧИВШИ такий заголовок, можна подумати, що це справа рук якихось рейдерів абощо. Але ні: аграрії скаржаться на перешкоджання в роботі у весняний день, котрий, як відомо, рік годує, із боку держави, точніше, податкової служби. Господарства, які, готуючись до посівної, продають запаси зерна (досить обмежені у зв’язку з торішньою посухою), не можуть зареєструвати податкових накладних на покупця. Через це сільгоспвиробники недоотримують обігові кошти, бо до реєстрації накладної в системі покупець не сплачує їх у частині ПДВ. Наприклад, із тонни соняшнику аграрій не одержить понад 3 тис. грн.

Причому блокують навіть платників податків зі статусом сумлінних. Більше того, з електронного кабінету позникали позитивні податкові історії, інформація про підстави, за якими вони формуються за поточний і за попередній роки. Всі спроби з’ясувати, що і чому сталося, не увінчалися успіхом.

Та блокування накладних не єдина проблема, яку підкинула аграріям податкова. Як заявляють сільгоспвиробники, вже рік їх смикають перевірками місць зберігання пального і накладають безпідставно великі штрафи. Влада начебто вже відреагувала і пообіцяла зупинити «шмон» до залагодження питання парламентом. Тільки невідомо, чи не закінчиться це лише словами.

До Європи з власними кормами

ОЛІЙНО-ЕКСТРАКТНИЙ завод «Потоки», що у Дніпрі, почав випускати новий вид кормового концентрату для тваринництва з рекордним умістом білка. Ця запатентована розробка заводського колективу є його гордістю: новий вид кормів не містить ГМО, що дає перевагу над багатьма конкурентами. Унікальний високопротеїновий концентрат по праву вважають винятковим досягненням. Як відомо, з наступного, 2022, року багато країн Євросоюзу повністю відмовляться від ГМО-продукції. А це означає, що у «Потоків» є чудові перспективи для розвитку та експорту продукції.

Час планувати гастромандри

У ЛЬВІВСЬКІЙ області 26 фермерських господарств долучилися до проєкту «Гастромандри Львівщиною», започаткованого за підтримки обласної влади. Його мета — популяризація продукції місцевих виробників, налагодження співпраці аграріїв із туристичним бізнесом, впровадження нових форм відпочинку, які приваблюватимуть у край дедалі більше гостей.

Скажімо, один з учасників проєкту — ферма «Західний равлик» пропонує оригінальне тематичне меню, кулінарні майстер-класи. Фермерське господарство «Файна Berry» у Давидівській ОТГ, яке готове приймати туристів із середини червня, окрім відпочинку в мальовничій місцевості, пропонує самостійно збирати ягоди. Їх можна просто з’їсти, або замовити приготувати з них смаколики. Є і така послуга: доставка ягід за передплатою аж до листопада. На молочній фермі «Мукко», що у Стрийській ОТГ, під час пізнавальної екскурсії відвідувачі побачать кіз альпійської та зааненської порід, ознайомляться з усіма етапами виготовлення продукції та продегустують сири. На козячій фермі у Славській ОТГ упорядкували експозицію бойківського побуту (близько 200 експонатів), розширили дегустаційну зону, закінчують облаштування крамниці, де без націнки можна буде придбати продукцію спілки «Смак українських Карпат».

Очільники області певні, що з року в рік до проєкту «Гастромандри Львівщиною» долучатиметься все більше фермерів, а потік туристів зростатиме. Адже такий екологічний, пізнавальний та «смачний» відпочинок дуже затребуваний.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове