Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Гірка солодка пігулка

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією Держстату, від початку минулого року цукор в Україні подорожчав на 64,7%. Солодкий пісок у нас коштує більше, ніж у деяких європейських країнах. Брак його на внутрішньому ринку фахівці пояснюють скороченням посівних площ з одночасним зниженням врожайності цукрових буряків, відповідно зменшилися обсяги його виробництва: 2020-го було виготовлено близько 1,1 млн т, що на 34% менше порівняно з 2019 роком. Тим часом внутрішнє споживання оцінюється у 1,2 млн тонн. Запаси солодкого піску станом на кінець лютого на складах підприємств-виробників становили 459 тисяч тонн. Торік цей показник перебував на рівні 607 тисяч тонн.

У лютому-березні в Україну було завезено 40 тисяч тонн цукру із Польщі, Німеччини і Литви. Днями Мінекономіки повідомило, що видано ліцензії на імпорт 120 тисяч тонн цукру-сирцю. «Перші поставки очікуються на початку травня. Після здійснення імпорту цінова ситуація вирівняється, і цукор стане доступнішим для українців, — відрапортував заступник міністра економіки Тарас Висоцький. — У парламенті розглядається можливість тимчасового обнулення імпортного мита на ввезення білого цукру в Україну, що також сприятиме насиченню внутрішнього ринку».

Що ж, мабуть, треба радіти, що ціни на цукор перестануть повзти вгору. Та навряд чи ця інформація стане солодкою пігулкою для жителів тих населених пунктів, де були закриті, продані та порізані на брухт цукрозаводи, які забезпечували людей роботою, а отже, й гідним життям. Ще 20 років тому Україна була у трійці світових лідерів із виробництва солодкого продукту з цукрових буряків. Напередодні проголошення Незалежності працювало 190(!) цукрових заводів, буряки вирощувалися на площі понад мільйон гектарів. Наша країна була основним постачальником цукру в усі держави теперішнього СНД. Нинішнього сезону цукроваріння в нас працювало 30 цукрозаводів, очікувана площа посівів солодких коренів нинішнього року становить 226 тисяч га, тому, аби гарантувати внутрішні споживчі потреби, довелося «підсісти на голку» імпорту…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове