Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

На чиєму боці прокурори і спецслужби?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Поліція, прокуратура та СБУ Чернігівщини викрили «аферу століття»: виявили найбільших корупціонерів. Ні, це не чиновники, що крадуть сотнями мільйонів із фонду дорожнього будівництва, не «волохаті» голови громад, які ліворуч і праворуч торгують землями та втридорога освоюють бюджетні кошти. «Страшну» корупцію викрили в діях торфодобувників, котрі всупереч бажанню влади забезпечували безперебійну роботу державних заводів.

«СІЛЬСЬКІ вісті» вже кілька років пильно стежать за торфозаводами області. В одній зі статей на цю тему розповідалося про те, як 2015 року, в розпал війни з Росією, керівництво концерну «Укрторф» намагалося «здати» Смолинський завод луганським «інвесторам» за 10 мільйонів гривень. За словами торфодобувників, на підприємстві самого тільки металу було щонайменше на 15 мільйонів гривень. Тоді заводчанам удалося прогнати луганських і їхню рейдерську охорону.

Завод запрацював, почав розраховуватись із зумисне накопиченими попередниками боргами, збільшив штат із 40 до 100 чоловік, підвищив на 100% заробітні плати, почав видавати на-гора рекордні обсяги продукції. 2017 рік став найуспішнішим для торфопідприємств Чернігівщини. Показники видобутку та реалізації перевищили найкращі результати, досягнуті ще у радянські часи. Втім, уже через три роки правоохоронні органи розцінили ці зусилля… як кримінальний злочин!

Ми розповідали, як десант із двох десятків слідчих та есбеушників минулого літа бігав по Гнилуському болоті, шукаючи порушення. Ця біганина відобразилась у кримінальному провадженні проти виконуючого обов’язки ДП «Чернігівторф» Юрія Бондаренка (на фото). 12 березня йому вручено підозру за звинуваченням у незаконному видобуванні корисних копалин. Вслухайтесь лишень: незаконна заготівля державним підприємством сировини для виробництва торфобрикету на землях, що йому належать! У поліції встигли навіть порахувати збитки — 19 мільйонів гривень. Виникає логічне запитання: якщо торф видобували, як стверджують слідчі, незаконно, але не крали, а виробляли з нього основний вид продукції — брикет та «сушонку», то в чому претензії?

Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов дивується — з якого пальця правоохоронці висмоктали цифру 70 тисяч тонн торфу? «В 2017 році ми видобули близько 20 тисяч тонн, а 2018-го — приблизно 30 тисяч тонн торфу. Але ж у нас кілька полів, усе обліковано», — підкреслює він. На той час ділянка у 275 гектарів мала сільськогосподарське, а не промислове цільове призначення. Але його у 2015 році змінили незаконно, каже Андрій Страхов, в інтересах російської фірми «ТЕРМО ГРУП». Хоча є рішення суду, що ця земля з 1987 року належить заводу, досі гальмується повернення їй промислового цільового призначення.

В СБУ, прокуратурі та поліції в один голос заявляють, начебто підприємство не мало дозволу Державної служби геології на розробку ділянки. Натомість факти засвідчують інше. Юрій Бондаренко показує спецдозвіл на користування надрами, виданий 5 березня 1997-го на 20 років, чинність якого було продовжено наказом від 16.03.2018 р. Більше того, поки тривала тяганина з продовженням терміну, дев’ята сесія сьомого скликання облради 17 травня 2017 року ухвалила рішення, яким дозволила на родовищі «Гнилуське» видобувати торф на глибині до 2 метрів. Торф’яники пояснюють, що заготівля фрезера йде на глибину, яка взагалі не перевищує 15 сантиметрів. Отже, і тут вони працювали законно! Ще один аргумент: 3 листопада 2016 року Державна комісія України по запасах корисних копалин закріпила Гнилуське родовище за Смолинським заводом.

Чим не прямі докази фіктивності кримінальних проваджень і їх замовного характеру? Мета одна — відсторонити від керівництва на час розслідування Юрія Бондаренка і поставити «свою» людину — таку, як, скажімо, його попередник киянин Петро Слуценко, котрий за рік на посаді завдав збитків підприємству на понад 5 мільйонів гривень. Експертами з’ясовано, що з його дозволу приватна фірма (яка належить вихідцю з Луганщини) накопала 36 тисяч тонн рослинного торфу без технічного завдання і влізла навіть на землі, що не належать торфозаводу. На жаль, правоохоронці не побачили явних порушень та очевидних намірів штучного накопичення боргів із метою доведення підприємства до банкрутства. Виникає закономірне запитання: то на чиїй службі прокурори і спецслужби?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове