Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Комірне дешевшим не стане

Марина ТІШКОВА.

Парламент продовжив розгляд поправок до земельного законопроєкту. Однак приділили час також іншим питанням. Загалом розглянуто зо два десятки проєктів законів та постанов, ухвалено сім законів.

ВИСОКІ тарифи на житлово-комунальні послуги — водночас проблема для багатьох українців і «козир» політиків у виборчих перегонах: мабуть, ще не було жодного, хто б не обіцяв їх знизити чи натякав на це, як нинішній Президент В. Зеленський. Реальність, однак, укотре довела, що обіцянка — цяцянка, адже втілити її в життя не так просто. Більше того, тарифи ще й зросли. У вівторок відбулися спроби приборкати ціни, зокрема розглядали проєкти постанов, однією з яких пропонували повернути для населення пільгову вартість електроенергії за перші 100 кВт•год, другою — направити звернення до уряду щодо введення мораторію терміном на рік на підвищення тарифів на енергоносії, третьою — знизити вартість послуги розподілу газу. Причому дехто з експертів висловив думку, що хоч проєкти постанов і були схожі на популістські, та насправді виконати їх видавалося цілком реальним. Однак голосів вони не набрали.

Зате певні актуальні соціальні питання ухвалили швидко. Зокрема, від обов’язкової державної підсумкової атестації — ДПА — наприкінці цього навчального року, крім учнів 4-х і 9-х класів, звільнені, згідно з ухваленим парламентом законом, і випускники. Вони, втім, мають право пройти її, зокрема у формі ЗНО, за власним бажанням. Нагадаємо, до такого «послаблення» вже вдавалися торік, причина не змінилася — загрози, які несе COVID-19, котрий нині ще цупкіше охопив нашу країну. Також ухвалено постанову, в якій уряду доручено поліпшити діагностику і лікування дітей із цукровим діабетом, котрих в Україні налічується близько десяти тисяч. Зокрема, передбачити скринінг цієї хвороби у щорічних обов’язкових медоглядах дітей, забезпечити заклади охорони здоров’я сучасними засобами для забору крові та вимірювання в ній рівня цукру замість застарілих тест-смужок, що значно полегшить життя пацієнтам.

Підкориговано законодавство у царині соціального страхування. Передісторія така: торік 31 грудня набув чинності закон «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», в якому припустилися помилки: із переліку страхових випадків вилучили основний — тимчасову непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Внаслідок чого уже з 1 липня цього року могли не отримати своїх виплат близько 2,5 млн осіб. Отож було внесено технічні зміни, котрими виправлено ситуацію.

Також ухвалено законопроєкти щодо реструктуризації валютних кредитів. Згідно з одним із них, усі зобов’язання в іноземній валюті, не погашені до дня проведення реструктуризації, перерахуються виключно в гривні за поточним офіційним курсом Нацбанку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове