Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Тарифний диктат Укрпошти

Олена КОЩЕНКО.

Як повідомляла газета, головне поштове відомство України домоглося істотного підвищення вже з нинішнього місяця тарифів на доставку пенсій та інших соціальних виплат. Відтак пересічна розрахункова вартість доставки однієї пенсії у сільській місцевості зросла з нинішніх 60 до понад 100 гривень, а в місті — з 47 до 53 гривень. Мінсоцполітики повідомляє, що змушені були дати добро на відповідну угоду Пенсійного фонду з поштовиками, адже останні є монополістом у наданні послуг з виплати та доставки пенсій за місцем проживання і наразі диктують уряду свої вимоги. Водночас відомство шукає альтернативу Укрпошті…

Приборкання норовливого монополіста

«ЗАРАЗ Укрпошта поставила уряду ультиматум, що у разі незгоди пристати на її нові умови вона взагалі припинить доставку пенсій і соціальних виплат для 3,5 мільйона людей», — повідомила міністерка соцполітики Марина Лазебна.

Тим часом уряд прийняв постанову №277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України». Передбачається, що вже з 1 вересня поточного року буде запроваджено виплату пенсій та грошової допомоги через рахунки банків. До того часу їх отримувачам необхідно самостійно відкрити банківський рахунок, або ж потім це зробить замість них Пенсійний фонд. Тобто завести пенсійні банківські картки зобов’яжуть усіх, кому призначена така виплата від держави.

Виняток становитимуть лише інваліди I групи, люди, які, за висновком лікарсько-консультативної комісії, не здатні себе обслуговувати і потребують догляду, особи у віці 80 років і старше, а також одержувачі державної соціальної допомоги, котрі не мають права на пенсію. Таких нині — більше 1,5 міль-йона, для них готівкові виплати оплачуватимуться коштом Пенсійного фонду України або ж держбюджету. Саме для цих названих чотирьох категорій громадян за рішенням Кабміну до настання осені ПФУ має провести конкурс із вибору компанії, яка і робитиме доставку пенсій готівкою за місцем проживання. «Але поки цього немає, ми все ж таки будемо просити Укрпошту, щоби здійснювала виплати», — повідала очільниця Мінсоцполітики.

Водночас у постанові передбачається: якщо пенсіонера примусово перевели на обслуговування в банк, але він усе одно хоче, щоб виплату йому щомісяця доставляли готівкою, то «уповноважений банк на договірних засадах зможе залучати операторів поштового зв’язку. Оплата послуг по доставці додому буде проводитися одержувачем самостійно», тобто з його карткового пенсійного рахунка щоразу списуватиметься сума, яка може сягати від пів сотні до понад ста гривень. Як мовиться, за ваші гроші — будь-яка примха.

А де ж, питається, та альтернатива?

МОЖНОВЛАДЦІ сподіваються, що відмова від монополії Укрпошти у подальшому сприятиме зниженню вартості доставки грошей на руки отримувачам. Утім, наскільки реалістичні такі сподівання в українських реаліях? Принаймні поки що ситуація складається тільки на користь «залізобетонного» монополіста у цій царині.

Так, лише акціонерне товариство «Укрпошта» — підпорядковане Міністерству інфраструктури державне підприємство, свого часу утворене, до речі, на народні гроші, сьогодні має найширше регіональне представництво серед усіх своїх потенційних конкурентів. Компанія нараховує 11 тисяч поштових відділень по всій країні, в яких сьогодні трудяться понад 72 тисячі працівників. Водночас в Укрпошти чи не найбільший автопарк у країні — 3500 автомобілів. Який банк чи інша організація похвалиться такою інфраструктурною доступністю до народних мас, особливо у глибинці? То де ж, питається, та альтернатива?

Ось дані, оприлюднені міністром інфраструктури Владиславом Криклієм: «В Україні 54% населення віком 60+ узагалі не охоплені банківськими послугами. Банкомати сьогодні є всього у 30% населених пунктів, банківські відділення — взагалі лише у 6%. На мільйон українців припадає 7947 банкоматів, тоді як у ЄС — 29 тисяч… Словом, за рівнем доступності фінансових послуг для людей Україна десь поруч Уганди, Габону та Еквадору».

Більше того, число наявних банкоматів у країні ще й скорочується. За даними НБУ, тільки впродовж минулого року банки вилучили їх 1175 зі своєї мережі. Бо були неприбутковими. Питається, будуть вони встановлювати в якомусь віддаленому селі банкомат заради переведених у їхні клієнти кількадесят пенсіонерів? Отож-бо. Крім того, у четвертому кварталі 2020-го державні та іноземні банки закрили 205 своїх філій (найбільше — «Ощадбанк»: 94). Чи, може, урядовці сподіваються, що у розпал пандемії в Україні станеться якесь економічне диво, яке призведе до істотного зростання доходів населення, а відтак — і процвітання банків, котрі почнуть знову масово відкривати повсюди власні філії та встановлювати банкомати? Радше пенсіонерам, які проживають у невеликих селах і селищах (а таких більшість), щомісяця доведеться добиратися до банкоматів, аби просто зняти готівку.

Тому дуже вірогідно, що чергова обіцянка полегшити життя пенсіонерам виллється у нову проблему — багатьом доведеться пережити шок від примусової «картизації». Старі люди не мають навичок користування банківськими картками, смартфонами і платіжними терміналами, одержувати гроші від листоноші з рук у руки для них звичніше і спокійніше.

Водночас багато мешканців української глибинки щомісяця муситимуть витрачати час, зусилля і гроші, щоб просто дістатися зі свого села у райцентр, де є отой заповітний банкомат…

Листоноші у заручниках ситуації

УТІМ, поки між Мінсоцполітики і Мінінфраструктури тривають «компромісні переговори» щодо тарифів на доставку пенсій Укрпоштою, у заручниках ситуації опинилися не лише пенсіонери, клієнти державної поштової компанії, а й листоноші, її рядові працівники. Зокрема, очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклій, якому підпорядкована Укрпошта, а також генеральний директор останньої Ігор Смілянський заявили, що коли «поштових» пенсіонерів примусово перевести на виплату грошей через банки, то національному оператору доведеться звільнити як мінімум 10 тисяч листонош, адже їхня заробітна плата залежить від доходів компанії, котрі своєю чергою зумовлені тарифами на її послуги. У результаті держбюджет іще й отримає менше єдиного соціального внеску і податку на доходи фізичних осіб. До того ж державі доведеться виплачувати звільненим листоношам допомогу у зв’язку з безробіттям. Словом, знайшли «крайніх» — простих поштових працівників, якими тепер опосередковано «шантажують» уряд.

До речі, Укрпошта вже не вперше домагається підвищення розцінок за доставку грошей пенсіонерам. Із 2004 року діяв відповідний тариф по місту в розмірі 0,79% од виплати, а в селі — 1,56%. У 2018-му Ігор Смілянський жорстко поставив питання про підвищення тарифів, пригрозивши, що інакше очолюване ним відомство може взагалі припинити доставку грошей. Але тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман примусив держкомпанію виконувати свою роботу на попередніх умовах. Домогтися підвищення розцінок на свої послуги Укрпошті вдалось 2019 року. І ось знову тарифний наступ монополіста. Вочевидь, у відомстві забули, що підприємство має й інші напрями діяльності, крім доставки пенсій, які необхідно розвивати, аби мати прибуток. Хіба не за це «ефективний менеджер» пан Смілянський одержує свою «космічну» зарплату?

Замість післямови

ОТЖЕ, з усього вищесказаного напрошується лише один висновок: очевидної альтернативи національному поштовому оператору з виплати та доставки пенсій за місцем проживання поки що нема. А якщо вона і проглядається (як заявила очільниця Мінсоцполітики, це може бути «Ощадбанк», з яким уже ведуться попередні переговори), то все одно виникають сумніви в тому, що конкурс Пенсійного фонду з вибору компанії, яка замінить Укрпошту, буде успішним.

За даними ПФУ, з 11,13 млн пенсіонерів через поточні рахунки у банках пенсійні виплати одержують 7,63 млн осіб (68,6%), а у відділеннях Укрпошти — 3,5 млн (31,4%). За підсумками 2020 року, обсяг пенсійних виплат через поточні рахунки в банках становив 334,3 млрд грн (71,6% усіх виплат), а через відділення Ук­пошти — 132,6 млрд грн (28,4% усіх виплат).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Субсидійне коло звузили
Читати
Крапку в довиборах ще не поставлено
Читати
Операція «Iнтернетизація»
Читати
Горить-палає...
Читати
На бізнес чинять тиск
Читати
«Витримали» стрибок
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове