Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Долі наперекір

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

Дніпропетровська область.

НЕБО падало на Валентину Велику тричі. Вперше, коли нагла смерть забрала брата. Вдруге важкою брилою горя придавило, як пішов із життя батько. І втретє вона відчула непосильний тягар долі, коли аж надто дочасно не стало її чоловіка.

Молода енергійна жінка, котрій, здавалося, підкориться будь-яка справа, занепала духом, стало підводити здоров’я. Але з’явився новий сенс у житті: спочатку у старшої доньки Катрусі знайшлося перше дитятко, а потім і у меншої Маринки — її дорогі внучатка.

Коли медики поставили питання руба — операція або близький кінець — жінка не вагалася — вона має жити. Всім смертям на зло! «Мамо, ми не можемо ще й тебе втратити», — сказали їй тоді доньки. Тишком-нишком переплакала, витерла сльози і лягла на операційний стіл з твердим бажанням ходити.

— Валентино, ви що? — за кілька місяців по тому замахала на неї руками лікарка. — Вам ще на протезах ходити треба обережно, не те що за кермо автомобіля сідати!

А вона тільки всміхнулась. Жага до життя вкупі з бажанням самій давати раду всьому взяли гору. Не хотіла бути тягарем ні для кого. Хоч зять (чималеньким вдався!) не раз заввиграшки носив тещу на руках, а дочка допомагала призвичаїтися до нового життя.

Управляти авто Валентина навчилась іще в підлітковому віці. Запах бензину їй із дитинства був милішим за аромат випічки, над якою вона так любила чаклувати. Тож не дивно, що Валя не тільки вивчилась на водія, а пізніше й заміж вийшла за шофера.

Вона багато розмірковувала про свою долю. Ну чому так сталося? У роду всі були міцні, здорові. А її цукровий діабет позбавив ніг, тепер і до очей підбирається. Але хворобі цю жінку не зламати! Її силою духу, непосидючою вдачею захоплюються, крім знайомих, ще й медики, протезисти. Вона не тільки сама не здається недузі — інших старається морально підтримати.

…Уже небо по-весняному вищає і яснішає, повітря пахне першими квітами. Значить, життя триває, і пані Валентина не збирається його гаяти ні хвилини.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове