Архів
П’ятниця,
16 квітня 2021 року

№ 28 (19876)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Космос у Млієві

Ольга ОСИПЕНКО.

с. Мліїв

Черкаського району

Черкаської області.

НАШЕ село відоме не тільки науково-дослідною станцією садівництва імені Левка Симиренка, а й дружбою із підкорювачами космосу. Цій темі у місцевому музеї відведено цілу залу. Тут і стенди, і книги, і альбоми зі знімками космонавтів. В експозиції також ціла вітрина їжі астронавтів — тюбики, пакети, консерви. Серед оригінальних речей — амортизаційне крісло, кисневі балони, ємності для води. Всі вони побували в космосі й були привезені у Мліїв космонавтами як подарунок.

Ініціатором і потужним двигуном такої дружби був тодішній директор станції Микола Михайлович Артеменко. Він, задіявши зв’язки у наукових колах, для наукового експерименту передав на борту орбітальної станції «Салют-6», де тоді перебували космонавти Володимир Ляхов і Валерій Рюмін, насіння яблуні та живці. Та космічна вахта тривала 175 діб. На жаль, живці загинули, а насіння, повернуте у Мліїв, проросло! Саме з них у селі було закладено «космічний» сад, який посадили самі ж космонавти. А допомагали доглядати деревця вихованці дитячого садка «Яблучко», адже сад розкинувся зовсім поруч. Він виріс і дав щедрі плоди.

Тоді в музеї з’явився також стенд із промовистою назвою «Будуть яблуні і на Марсі цвісти!..» До речі, Микола Артеменко, аби залишити комонавтам добру пам’ять і про село, і про талановитих учених-садівників, передав у Зоряне містечко та в місто Гагарін (колишній Гжатськ), що на сусідній з Україною Смоленщині, посадковий матеріал для закладання садів та трояндових алей. Росли вони і піднімалися також не без догляду мліївських спеціалістів, які приїздили туди у відрядження. І, звичайно, доброю традицією стали щедрі мліївські дарунки — яблука, груші, сливи як знак поваги до сміливих людей, що освоюють космос.

Шістдесят років тому в безмежну блакить полетіла перша людина — усміхнений і мужній Юрій Гагарін, на честь якого науковець садстанції Віктор Чупринюк вивів сорт яблуні «Ровесник Гагаріна». Побували в космосі й українці, зокрема перший космонавт незалежної Української держави Леонід Каденюк. Серед видатних учених, хто починав прокладати для людства шлях у космос, також було немало наших співвітчизників: Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк, Сергій Корольов. І в голові не вкладається, що країна, представник якої вперше побував у космосі, сьогодні веде війну з нашою Батьківщиною, вбиваючи українців, стираючи з людської пам’яті все добре, чисте і світле. Зокрема, ось цю мліївську космічну сторінку…

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове