Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Заводський кисень лікуватиме

Ганна КЛІКОВКА.

ПЕРШІ тонни рідкого медичного кисню, виробленого на ПАТ «Запоріжсталь», уже відправлено до міських лікарень Запоріжжя, де він посприяє одужанню численним ковідним хворим. За словами генерального директора підприємства Олександра Мироненка, медичний кисень не приноситиме прибутку підприємству, його віддаватимуть лікарням безкоштовно, з надією, що життєво важлива допомога рятуватиме людей.

Тим часом в обласному центрі ліжка у відділеннях для ковідних хворих заповнені майже на 85%, у деяких лікарнях — практично на 100%. «Ми йдемо по найгіршому, італійському, сценарію, — вважає голова облдержадміністрації Олександр Старух. — Я розумію, що люди вже втомилися від обмежувальних заходів. Але іншого виходу нема. Керівник нашого облздоров’я, коли виникла дискусія щодо посилення протиепідемічних заходів, просто запитав: «Ви бачили людину, яка помирає від ковіду? Вона задихається при повній свідомості…»

Хочеш миру — готуйся до війни

РОЗПОЧАЛИСЯ екстрені збори підрозділів Територіальної оборони. Як повідомили в обласному центрі комплектування та соціальної підтримки, їх метою є практичне відпрацювання заходів задля вдосконалення навичок особового складу з виконання службово-бойових завдань. На збори викликані найбільш підготовлені військовозобов’язані та резервісти, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві підрозділів ТРО. Вони вже прибули до місць дислокацій.

Як відомо, нещодавно екскомандувач військами США у Європі Бен Ходжес розповів про стратегічні цілі РФ, серед яких продовжувати дестабілізувати Україну та ізолювати її від Чорного моря.

Щоб не згасала пам’ять

У ЗАТИШНОМУ сквері «Прикордонник» на місці демонтованого колись монумента «залізному Феліксу» в Олександрівському районі обласного центру постане пам’ятник героям російсько-української війни 2014—2021 років. Він виготовлений за проєктом, який раніше став переможцем відкритого архітектурного конкурсу. Пам’ятник, який буде встановлено на круглий гранітний постамент із написом «Слава Україні! Героям Слава!», складатиметься з кількох елементів — здвоєного тризуба (малого Герба України), мечів на тризубі, козацького хреста в основі тризуба і мозаїчної вишиванки. Поруч передбачається розташувати Стелу пам’яті. У центральній її частині — кам’яна брила, немов посічена снарядами, та дзвін пам’яті. Пам’ятний знак стане місцем пошанування захисників України.

Чиї ви, старенькі?

ПОГАНА новина збентежила десяток глибоко літніх людей, котрі постійно мешкають у терапевтичному відділенні №2 Кам’янсько-Дніпровської центральної районної лікарні, що в селі Іванівка: вони можуть залишитися без притулку. Через брак фінансування медичний заклад ось-ось мають розформувати, а персонал скоротити, повідомляє «Суспільне».

У цьому відділенні живуть та лікуються самотні люди поважного віку, котрі не в змозі самостійно себе доглянути. Нині їх залишилося 10 — шість жінок та чотири чоловіки. Життя і гіркі обставини прибили їх до цього закладу не від добра, всі мешкали в селах неподалік — Іванівці, Благовіщенці, Новодніпровці, Водяному. Стара будівля терапевтичного відділення потребує ремонту, хоча персонал дбає про чистоту приміщень і дотримується необхідних правил функціонування медзакладу.

Медичні працівники разом із місцевими волонтерами апелюють до різних інстанцій із проханням знайти кошти на утримання і збереження закладу, однак поки що марно. У Благовіщенській територіальній громаді, до якої три роки тому увійшла Іванівка, посилаються на недостатнє фінансування з боку держави. Тому громада не бере медзаклад на баланс. Для шістьох пацієнтів, котрих мають розподілити по інтернатах області, керівництво відділення готує медичні документи. Ще четверо літніх людей відмовилися переїжджати невідь куди і готові повернутися до своїх покинутих хат у селі. Але що їх очікує там?

А хтось гине на фронті

КОНТРРОЗВІДКА СБУ запобігла незаконному експорту українських товарів військового призначення до РФ. Агрегати для військово-морського флоту країни-агресора хотіли вивезти під виглядом цивільної продукції, повідомляє пресцентр СБУ. Товар було затримано на митному посту «Запоріжжя». Експортувати його мали намір на підставі документів, які містили недостовірні відомості щодо його походження та кінцевої сфери використання.

Встановлено, що кінцевим отримувачем українських агрегатів були підприємства військово-промислового комплексу РФ, які виконували оборонні замовлення для російського ВМФ. При цьому вказані товари постачалися замовнику як продукція виробництва російського підприємства у межах реалізації державної програми РФ з імпортозаміщення.

Нарешті згадали

НА ОСТРІВ Хортиця чекає масштабна реконструкція. Вже до кінця цього року, запевняє Міністерство культури, на території закладу почнуться перші позитивні зрушення. Зокрема, вони стосуватимуться музею історії запорозького козацтва, який уже шість років закритий через аварійний стан. У 2006-му там проводили реконструкцію, втім, це не врятувало будівлю від руйнації. 2015 року заклад тимчасово припинив доступ відвідувачів через аварійний стан. Руйнація почалась із великих тріщин на даху, який є одночасно й оглядовим майданчиком. А під ним зберігаються безцінні експонати, фонд музею та розташовані екскурсійні зали, які почало затоплювати.

Вакансій катма

У І КВАРТАЛІ до місцевих бюджетів регіону надійшло 3,34 млрд гривень, що на 48 відсотків більше за аналогічний період минулого року. Найбільші доходи бюджетів сформувала сплата податку на доходи фізичних осіб — 2,17 млрд грн.

При цьому загрозливих масштабів в області, як по всій Україні, набула тіньова зайнятість. Зростає рівень безробіття, особливо серед молоді. Станом на 1 березня 2021 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 22,7 тис. безробітних, а кількість вакансій у базі даних держслужби зайнятості становила 1548 одиниць. Серед найпопулярніших професій, на які нині існує попит, — тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водії, продавці, електромонтери, електрогазозварники, медсестри, слюсарі, кухарі, токарі, вихователі та інші представники робітничих професій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Харчуватися cтало дорожче
Читати
Стартувало пробне ЗНО
Читати
Новий раунд санкцій
Читати
У тюремному десятку
Читати
Зобов’язаний відшкодувати витрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове