Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Ще одна вакцина

Підготувала Марія КРАМАР.

Як повідомляла газета, 25 березня в Україну привезли першу партію вакцини проти ковіду CoronaVac китайського виробництва. Що про неї відомо?

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ досліджень, які проводив бразильський біомедичний дослідницький інститут Бутантан, ефективність препарату (тобто відсутність інфікування вірусом) СoronaVac становить 50,38%. Вакцину також випробовували в Індонезії, де вона показала дієвість 65%. Через такі наслідки точаться дискусії стосовно надійності та ефективності препарату.

За словами лікарки-інфекціоністки однієї з київських лікарень Олени Колесник, важливо те, що і китайська вакцина, і вироблена в Індії (нагадаємо, що розробник останньої — англо-шведська компанія AstraZeneca) мають достатній відсоток результативності для профілактики важких форм коронавірусу. Як свідчать дослідження, китайська вакцина відвертає летальні випадки у 99%. Тобто навіть якщо певний процент вакцинованих захворіє, то недуга матиме перебіг у легкій формі та без ускладнень.

Основна відмінність між завезеними в Україну вакцинами в тому, що китайська виготовлена, застосовуючи науковий термін, на інактивованій платформі. Це означає, що людині вводиться неживий або ослаблений вірус, який стимулює утворення антитіл. В індійській використана векторна платформа. Тобто беруть аденовірус (вірусна інфекційна хвороба з групи розповсюджених ГРВI) та під’єднують до нього частинку вірусу SARS-CoV-2. Є ще така відмінність між вакцинами: CoviShield — десятидозова вакцина (тобто однією ампулою щеплять відразу кілька осіб), а CoronaVac призначена для щеплення кожної людини окремо. Флакон із препаратом індійського виробництва може зберігатися відкритим до 6 годин. Через це іноді виникає проблема надлишкової вакцини. З китайським препаратом такого не буде.

Кінцева ж мета обох препаратів однакова — запустити роботу імунної системи для вироблення антитіл.

З країн, де масово застосовували обидві вакцини, була така інформація щодо реакцій на їх уведення: незначне підвищення температури, почервоніння або біль у місці ін’єкції, головний та біль у м’язах і суглобах, втомлюваність, сонливість або, навпаки, безсоння. Всі ці симптоми є нормальними та минають протягом одного-двох днів.

На початку березня кілька країн призупинили вакцинацію оригінальною вакциною AstraZeneca через повідомлення про проблеми зі згортанням крові у кількох вакцинованих. Після висновків регулятора ЄС, що всі ці випадки не були пов’язані із застосуванням вакцини, щеплення нею було поновлено. 31 березня Німеччина вдруге на національному рівні призупинила використання AstraZeneca для людей віком до 60 років. Невдовзі перед цим таку рекомендацію видав вакцинаційний комітет країни «на основі наявних даних про рідкісні, але дуже важкі тромбоемболічні побічні ефекти у 19 вакцинованих, дев’ять із яких померли».

Наостанок нагадаємо: щеплення допоможе сформувати імунітет до вірусу, що має захистити від інфікування чи важкого перебігу хвороби. Сьогодні вакцинація в Україні є добровільною і безоплатною.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Харчуватися cтало дорожче
Читати
Стартувало пробне ЗНО
Читати
Новий раунд санкцій
Читати
У тюремному десятку
Читати
Зобов’язаний відшкодувати витрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове