Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Локдаун не привід для здирництва

Олена КОЩЕНКО.

ПЕРШІ дні запровадженого локдауну в столиці обернулися дорожнім колапсом. У громадський транспорт впускали виключно за спецперепустками, які були в небагатьох. Але навіть із цим документом в автобуси, трамваї, тролейбуси та вагони метро могла сісти істотно обмежена кількість пасажирів. До того ж чимало приватних перевізників узагалі не виїхали в рейси… Але ж містянам треба було якось діставатися на роботу. Тим часом популярні сервіси таксі скористалися безвихіддю людей і підвищили вартість своїх послуг удвічі-втричі. Особливо неприємно вразила киян цінова політика компаній Uber, Bolt і Uklon, що мають левову частку замовлень у столиці.

Ситуація збурила люд. Соціальні мережі вибухнули гнівом, який адресували і столичній владі. Адже у час, коли курсували напівпорожні автобуси і трамваї, за тим же маршрутом рухалися вщент набиті пасажирами маршрутки!

Антимонопольний комітет України пообіцяв провести розслідування щодо правомірності підвищення цін на послуги таксі в Києві, коли була обмежена робота громадського транспорту. Та чи легше від цього містянам?

Ритуальні послуги: ціни і хабарі захмарні

УПРОДОВЖ минулого року витрати українців на ритуальні послуги перевищили 1,5 мільярда гривень, що майже на 10% більше, ніж було іще позаторік. І це мова лише про офіційні платежі різним уповноваженим службам. Як відомо, у соціальній сфері цей ринок є одним із найбільш «тіньових», там процвітають неофіційні проплати.

За даними Міністерства розвитку громад і територій, усього в Україні налічується більш як 33 тисячі кладовищ, із яких належним чином облаштовані 27,6 тисячі, тобто 83%. Повністю впорядковано місця захоронень у Волинській, Тернопільській і Чернівецькій областях, тоді як на Київщині таким вважається лише кожний п’ятий цвинтар. Сьогодні ритуальні послуги населенню надають 688 ритуальних служб і 2,3 тисячі господарських організацій.

Укотре про чорнобильські пенсії

КОНСТИТУЦІЙНИЙ Суд України визнав таким, що не відповідає нормам Основного Закону, рішення про зменшення мінімального розміру пенсій для чорнобильців, ухвалене ще 2015 року правками до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тоді було змінено методику визначення розміру пенсій, які призначалися за цим документом. Зокрема, у скарзі, яка перебувала на розгляді КСУ з вересня 2018 року, стверджувалося, що суттєве зменшення гарантованого державою мінімального розміру пенсій свідчить про порушення її зобов’язань стосовно забезпечення соціального захисту заявників.

«Конституційний суд погодивсь із позицією скаржників», — наголошується у повідомленні. Відтак у судах слід очікувати потоку відповідних позовів од чорнобильців, які мають шанс відновити свої права на більшу пенсію.

Сьогодні в Україні статус постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи із правом на пільги мають понад 1 мільйон 718 тисяч громадян.

Краще недоїсти, ніж недовчитися

ЧЕРЕЗ пандемію коронавірусу (читай: змілілі доходи) українці майже вдвічі скоротили витрати на їжу. Зокрема, як засвідчили дані нещодавнього соцдослідження R&B Group, на харчах нині заощаджують 44% опитаних. Водночас більш як третина українців перестала купувати меблі та побутову техніку, а також обновляти до сезону гардероб. Годі вже казати про витрати на відпочинок. Так, кожний другий опитаний заявив, що в епідемію не має змоги дозволити собі відпочинок із родиною десь на курорті.

Втім, на чому не економлять українці, так це на освіті дітей. Така вже наша ментальність: діти — це святе. У цій царині скоротили свої витрати тільки 7% опитаних.

І лише 4% осіб заявили, що матеріально їх не зачепила коронавірусна криза.

Нові правила гри на ринку газу

ЗМІНЕНО правила розрахунку за газ для населення. За розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, із 1 травня всіх побутових споживачів блакитного палива автоматично переведуть на річний контракт. Тобто ціна буде однаковою починаючи від 1 травня 2021-го і по 30 квітня 2022 року. При цьому протягом дії річного контракту постачальникам дозволено змінювати ціну в бік зниження, проте заборонено збільшувати її. Крім того, споживач має право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент. Нацкомісія зобов’язала всі газопостачальні компанії до 25 квітня опублікувати на своїх сайтах ціни на газ для споживачів, які будуть чинними протягом річного контракту.

Демографічні перспективи

МІЖНАРОДНИЙ валютний фонд у своєму квітневому огляді «Перспективи світової економіки» дав прогноз чисельності населення України на найближчі шість років. За цей час нас поменшає майже на мільйон осіб. І це з огляду на те, що, за оцінками МВФ, на кінець 2020 року населення України становило 41,483 млн осіб, що дещо менше офіційних даних Держстату (41,588 млн осіб).

Сумніватись у такому сумному прогнозі не доводиться, якщо глянути на вітчизняні демографічні звіти останніх років. Зокрема, тільки впродовж минулого року населення України скоротилося на 314 тисяч чоловік, позаторік — на 250,8 тисячі…

НАТО заговорило українською

ВІДТЕПЕР на офіційному сайті НАТО можна читати новини і українською. Для цього належить вибрати її зі списку мов, який відкривається у верхньому правому кутку сторінки. Також можна обрати потрібну мову під заголовком новини або аналітичної статті, що зацікавила.

Прикметно, що Сухопутне командування Альянсу вперше опублікувало у своїх соцмережах повідомлення українською мовою напередодні, на тлі значної ескалації ситуації на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей, а також перекидання російських військ до кордонів України і в окупований Крим. А ще у Білому домі заявили, що тема вступу України до НАТО порушувалась у розмові Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом. Після цього у Росії пригрозили, що у разі приєднання України до Альянсу «ситуація на Донбасі лише загостриться».

Таїнство сповіді й віртуальний світ

ЯКОЮ бачить процедуру таїнства сповіді у вік ІТ-технологій Українська православна церква? У ПЦУ заявили, що вона має проходити тільки за особистої присутності того, хто хоче в такий спосіб очистити душу. Однак духовні бесіди про гріхи і покаяння священнослужителі все ж дозволили проводити дистанційно. Ось, зокрема, яку думку висловив представник Православної церкви України архієпископ Євстратій Зоря: «Це таїнство, яке передбачає особисте спілкування духівника і грішника, що кається. Воно має бути цілком конфіденційним, без можливості втручання будь-кого стороннього. Жоден із засобів дистанційної комунікації не дає гарантії, що в це спілкування ніхто не втрутиться. Тому я вважаю за можливе проводити онлайн духовне спілкування, в тому числі по гріхах і покаянні, але саме таїнство повинне відбуватися тільки особисто».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Харчуватися cтало дорожче
Читати
Стартувало пробне ЗНО
Читати
Новий раунд санкцій
Читати
У тюремному десятку
Читати
Зобов’язаний відшкодувати витрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове