Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

«Децентралізація» центральної влади,

або Черговий піар-серіал

Михайло ГУБАШ.

Після того, як РНБО доручила СБУ перевірити всіх народних депутатів VI скликання, які 2010 року голосували за ратифікацію так званих Харківських угод, відразу заговорили про денонсацію цих домовленостей. А вже наступного дня у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт, який внесли нардепи від «Слуг народу».

А ЧОГО ж так довго тягнули з цією денонсацією? Адже ці угоди не відповідають національним інтересам України, та ще й зумовили посилення російської військової присутності в Криму, що своєю чергою посприяло анексії півострова через чотири роки. Тому анулювання цих антиукраїнських домовленостей стало б відновленням справедливості.

Проте, виявляється, не все так просто. Дехто вважає, що денонсація тих угод Україною на даний момент вигідна… Росії. «Саме Москва зацікавлена в денонсації Харківських угод і може просувати це в такій яскравій псевдопатріотичній обгортці», — стверджує чинний голова Комітету ВР із питань зовнішньої політики Олександр Мережко. Він наголошує, що Харківські угоди є одним із доказів порушення Росією міжнародного права та факту її агресії. А це можна використати в міжнародних судових інстанціях.

До речі, ще у 2014-му, коли Москва денонсувала Харківські угоди в односторонньому порядку, тодішній міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Україна з цих домовленостей не виходитиме. На той час позиція Мін’юсту була однозначною: у міжнародних судах можна буде отримати компенсацію від РФ за матеріальні збитки, пеню за знижку на газ і за оренду об’єктів.

Таку ж саму позицію від початку російської агресії та окупації Криму займало і займає Міністерство закордонних справ України. Так, речник відомства Олег Ніколенко пояснив: «Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинним зобов’язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов’язує військові формування флоту поважати суверенітет і законодавство України. Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи при можливому розгляді в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму».

Якщо так і є, то не зовсім зрозуміло, для чого взагалі РНБО заварила всю цю кашу? І якою є справжня позиція «Слуг народу»? Бо одні її представники (секретар РНБО Олексій Данілов, віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков, голова підкомітету Комітету ВР з питань організації державної влади, один з ініціаторів законопроєкту Олег Дунда) рішуче й безкомпромісно виступають за денонсацію Харківських угод, а інші проти.

Виходить, що владна ліва рука не знає, що робить права? Чи нинішня правляча верхівка у реформаторському запалі почала ліворуч і праворуч децентралізовувати сама себе?

Мабуть, річ в іншому. Все більше експертів сходяться на думці, що суспільству демонструють черговий серіал. І робиться це з метою відвернути увагу людей від реальних проблем: грабіжницьких тарифів на послуги ЖКГ, зростання цін на продукти, нерозв’язання питання миру тощо. А ще задля того, аби підняти рейтинг Президента, який ухвалює або ініціює нібито «справедливі» рішення. Бо на Банковій уже й не дуже приховують, що Зеленський має намір балотуватися на другий президентський термін. Попри передвиборну обіцянку не робити цього.

На думку журналіста Дениса Поповича, «з’ясування мотивів людей, які голосували за ратифікацію, було б актуально все в тому ж 2014 році. Але звідси саме і випливає справжня причина «наїзду» з боку РНБО. Вона є чисто політичною і спрямована проти експрезидента Петра Порошенка — одного з головних опонентів нинішнього Глави держави Зеленського». Мовляв, Порошенко цього не зробив, а от Зеленський — зробив. «Петру Олексійовичу вчергове голосно нагадали, хто зараз у домі господар», — вважає журналіст.

Свою оцінку ситуації дала депутатка з «Європейської солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Це якесь певне продовження серіалу, яке для себе поставив за ціль зараз знімати пан Зеленський».

Хай там як, а писати сценарії і знімати серіали команда ЗЕ таки вміє. Отаке-от піар-кіно виходить. На вищому державному рівні. Що, хліба не вистачає? То хоч «кіна» вдосталь.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Харчуватися cтало дорожче
Читати
Стартувало пробне ЗНО
Читати
Новий раунд санкцій
Читати
У тюремному десятку
Читати
Зобов’язаний відшкодувати витрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове