Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Проза

Старий Суботівський шлях

Iз записок пана Бродника

Юрій ФОМЕНКО.

м. Дніпро.

СТАРИЙ шлях понад Тясмином…

Під літнім сонцем йшов по ньому пан з Чигирина до Суботова. Ще не старий, але вже й зовсім не молодий. Йшов неспішно, інколи зупинявся, опирався на мандрівний костур і розглядав шлях, річку, переліски, луки, небо. Цей шлях споконвічно блукає берегами Тясмина, перетинаючись сам із собою в часі та зберігаючи свою історію.

Старий Суботівський шлях…

На ньому історія країни писана колесами маж, повозок і лафетів, підковами, підошвами чобіт і черевиків, босими ногами. От би зуміти прочитати, що на нім написано…

Кожна людина зі своєю долею та думками, як і кожна подія, — то є цеголка в нашій історії. І з тих цеголок можна скласти нашу історію так, що вона буде опорою для майбутніх поколінь. А можна так скласти, що буде недолугим посміховиськом, котрого сторонитимуться. Історія, писана на таких шляхах і на папері, далеко не завжди збігається.

Чужі люди намагалися нам складати цеголки на свій розсуд. Та і свої на чужі гроші спритні в такій справі. Все це зветься руйнацією пам’яті.

Отак і живемо чужим розумом, навіть не завжди розуміючи того, що маємо свій. А до свого розуму звертаємося, коли вже треба рятуватись, й намагаємося якось перекласти цеголки в підвалинах нашого буття. Майбутнім володіє той, хто складає з цеголок історію.

Порепаний, як Доля, літній Шлях в долині понад Тясмином…

Один із порталів нашої історії…

Зуміти б прочитати, що написано по ньому тими, хто в різні часи ходив тим шляхом. Тими, хто «… попід горою, Яром-долиною...», це ж якраз тут. Тими, хто сіяв та косив, худобу випасав, до церкви і на ярмарок мандрував, дітлахами, що за грамотою ходили, та з іншим чесним панством. Усі подорожні на стовповій дорозі залишили частинку себе. Зуміти б хоч частку з того залишеного прочитати.

А скільки таких шляхів-порталів історії по Україні!

Вони в Холоднім Яру і Карпатах, у Києві на Майдані і на Майданах в містах і містечках, під Крутами й Конотопом, в Батурині та на Дніпрових порогах, в Донецьких і Луганських степах, Таврії, Поділлі та Волині…

І мають ті шляхи властивість у безнадійний для нас час сходитись в один і проходити через нас. Рятуючи якщо не нас самих, то Україну.

Під літнім сонцем ще не старий, але вже й зовсім не молодий пан, мандруючи від замчища до замчища, у просторі й часі підходив до Суботова. За пару годин він пройшов шлях, котрий перетнув декілька століть нашої історії. Старий Суботівський шлях у нього був не під ногами. Він проходив у нього через душу у свідомість.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Вона ще не стара, оця валькова, під соломою, хата. І ціле своє життя я завжди думаю про неї з ніжністю. На відомих усьому світові проспектах я з радістю згадував її, маленьку глиняну хату, як усі люди на землі згадують своє дитинство. З неї починалося відчуття Батьківщини, з любові до неї виростала моя любов до рідної землі, як з любові до батьків починається і любов до свого народу.

Олександр СИЗОНЕНКО,

український прозаїк, публіцист, есеїст, кіносценарист,

лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове