Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

(За повідомленнями ЗМІ).

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримує для номінації на Нобелівську премію з літератури у 2022 році українську поетесу Ліну Костенко. Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

* * *

Наприкінці минулого місяця пройшла презентація нового онлайн-ресурсу «Архів усної історії». Проєкт є результатом багаторічної роботи Українського інституту національної пам’яті зі збору свідчень про різні історичні події. В онлайн-архіві у вільному доступі наразі представлені перші 100 записів — розповіді про Революцію гідності, російсько-українську війну, український визвольний рух.

* * *

27 березня, у Всесвітній день театру, на станції столичного метро «Театральна» відкрилася виставка постерів із віршами сучасних українських поетів. Плакати були створені в рамках спільного проєкту видавництва «Саміт-книга» та Молодіжної літературної платформи Національної спілки письменників України «Кабінет молодого автора» «Поетичне метро».

* * *

Кінопроєкт українського режисера Сергія Лисенка «Лимани. Бій за рай» здобув головний приз чеського форуму документальних фільмів East Doc Platform та режисерську нагороду від Current Time TV. Задум реалізовується за підтримки Держкіно, повідомляє пресслужба Державного агентства України з питань кіно.

* * *

Актриса театру і кіно, громадська діячка Ірма Вітовська пропонує створити акторську спілку для діалогу з кінокомпаніями щодо реальних справ із виробництвом російськомовного контенту та дефіцитом україномовного. Про це вона написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

* * *

За два роки на Львівщині планують створити єдиний інформаційний портал, де зберуть усі пам’ятки архітектури та їхні охоронні зони. Загалом у області їх понад вісім тисяч. Для цього із обласного бюджету виділять 100 тисяч гривень. Про це інформують в департаменті архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.

* * *

Вінницька співачка Юлія Васюк започаткувала акцію до 120-річного ювілею всесвітньо відомого фольклориста Гната Танцюри (у червні ц. р.). Талановита подолянка відтворить на сцені 120 пісень, записаних Гнатом Трохимовичем від Явдохи Зуїхи близько століття тому. Про це вона повідомила на своїй ФБ-сторінці.

* * *

У концертній залі Чернігівського обласного філармонійного центру відновився ХХ Міжнародний фестиваль класичної музики «Сіверські музичні вечори». Нинішній присвячений 250-річчю геніального німецько-австрійського композитора Людвіга ван Бетховена. Без перебільшення — головна музична подія року в мистецькому житті Чернігово-Сіверщини.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Вона ще не стара, оця валькова, під соломою, хата. І ціле своє життя я завжди думаю про неї з ніжністю. На відомих усьому світові проспектах я з радістю згадував її, маленьку глиняну хату, як усі люди на землі згадують своє дитинство. З неї починалося відчуття Батьківщини, з любові до неї виростала моя любов до рідної землі, як з любові до батьків починається і любов до свого народу.

Олександр СИЗОНЕНКО,

український прозаїк, публіцист, есеїст, кіносценарист,

лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове