Архів
Вівторок,
13 квітня 2021 року

№ 27 (19875)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Виставкова зала «Криниці»

Магнетизм Козачої левади

С. ЛЕМЕЦЬ.

ВИДАТНИМ майстром пейзажу вважається український і російський живописець Сергій Іванович Васильківський.

Закінчивши Академію мистецтв, молодий мистець отримав дозвіл на подорож в інші країни. Він побував у Німеччині, Англії, Африці, Іспанії, Італії, деякий час жив у Франції. Але більшість його картин присвячена рідним місцям. Одним із яскраво-пам’ятних творів є полотно «Козача левада».

На картині зображений найтиповіший краєвид його рідної України. Високі могутні дерева, безкраї поля і просторі луки, порослі густою травою. Невелике озерце, біля якого стоять двоє потужних волів. Один світло-сірого кольору, а другий рудий. Трохи позаду них, з правого боку, під темним віковим деревом видно силуети людей. Вони доглядають за своєю маєтністю. Адже в той час ці тварини вважалися символом родинного достатку, оскільки завдяки волам і коням оброблялася земля.

Автор на своїй картині навіть відсунув людей на задній план, показавши таким чином, що воли важливіші. Вони з народження і до самої смерті завжди були поряд із людиною.

Художник показав також красу тодішньої природи.

Гарне світле небо вкрите легкими хмаринами й осяяне сонячним світлом. Могутній ліс злегка прикритий туманом… Густа трава на полях…

Все це свідчить про любов автора до своєї батьківщини.

А з якими трепетом і ніжністю промальовані всі деталі! Все таке яскраве і реалістичне.

В наш час важко знайти таку не займану часом красу.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Вона ще не стара, оця валькова, під соломою, хата. І ціле своє життя я завжди думаю про неї з ніжністю. На відомих усьому світові проспектах я з радістю згадував її, маленьку глиняну хату, як усі люди на землі згадують своє дитинство. З неї починалося відчуття Батьківщини, з любові до неї виростала моя любов до рідної землі, як з любові до батьків починається і любов до свого народу.

Олександр СИЗОНЕНКО,

український прозаїк, публіцист, есеїст, кіносценарист,

лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове