Архів
П’ятниця,
9 квітня 2021 року

№ 26 (19874)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Провісниця весни

Антоніна КІЗЛОВА.

9 квітня (27 березня за ст. ст.) християни східного обряду вшановують святу мученицю ІІІ або початку IV ст. Мотрону Солунську (Фессалонікійську).

Угодниця була рабинею Павтіли, дружини воєводи міста Фессалоніки (нині — Греція). Господиня не була християнкою, тож не пускала Мотрону до церкви, натомість схиляла до свого віросповідання. Коли ж якось дізналася, що та все одно молиться вдома, побила непокірну та наказала зв’язати й зачинити в тісній комірчині. Ранком побачила, що пута з волі Божої впали й Мотрона молиться вільною.

Павтіла знову й знову вдавалася до улюбленого покарання, щоразу підсилюючи його. І щоразу Мотрона виявлялася розв’язаною, за що вголос славила Господа. Тоді їй перестали давати їжу та воду. Зрештою виснажена угодниця прийняла смерть.

Тіло Мотрони, яке господиня скинула з високого муру (буцімто стався нещасний випадок), з честю поховали християни. Павтіла ж не розкаялась і незабаром загинула. За однією версією, розбилася, коли впала на бруківці, за другою, була розтрощена під пресом для винограду.

Через певний час за молитвами біля могили угодниці почали відбуватися чуда. Було урочисто відкрито мощі Мотрони, її долучили до лику святих. Солунський єпископ Олександр (305—335) розпорядився збудувати першу Мотронинську церкву.

Українські віряни називають святу Мотрону Настовицею, бо до її дня сходить останній наст. Крига на водоймах якщо й залишається, то зовсім тоненька: «На Мотрі щука хвостом лід розбиває». Є й інше пояснення: зазвичай на празник прилітають чайки та плюгавки, котрих подекуди називають настовицями. З вирію повертаються й інші перелітні, тож у народі кажуть: «Мотря вийшла з хати пташок зустрічати».

Оскільки склався звичай на Мотрони вибирати ріпу на посадку, угодницю ще називають Напівріпницею.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лікувати більше ніде
Читати
Знову обіцяють
Читати
Спиртозаводи розійшлися по руках
Читати
Накопичувальна система — вже цього року
Читати
Велике... крадівництво?
Читати
Ув’язнені державою-агресором
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове