Архів
П’ятниця,
9 квітня 2021 року

№ 26 (19874)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

По досвід — в Іллінці

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

В ОБЛАСТЬ завітали представники Львівської міської ради. Вони відвідали Іллінецьку територіальну громаду — переймали досвід роздільного збору, сортування та переробки твердих побутових відходів.

В Іллінцях діє потужне комунальне підприємство, на якому працює понад 140 чоловік, є необхідна техніка і створено належні умови для їхньої трудової діяльності. В рамках реалізації проєкту «Іллінці — без сміття» на території громади поставили контейнери для збору ТПВ та контейнери для збору пластикових пляшок.

Щодо сміттєпереробного комплексу, то він обійшовся громаді у 12 мільйонів гривень, де п’ять-шість днів на тиждень за 14 фракціями сортують ТПВ, після чого їх продають для вторинної переробки.

У пошуках роботи

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного центру зайнятості, навіть у складних карантинних умовах у січні — березні 2021 року вдалося працевлаштувати близько 5,4 тис. громадян. До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучали 1,1 тис. чоловік. Переважно роботодавцям були потрібні трактористи-машиністи сільськогосподарського виробництва, водії автотранспортних засобів, підсобні робітники, кухарі, слюсарі-ремонтники, трактористи, продавці продовольчих товарів, працівники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, дорожні робітники, продавці-консультанти, а також бухгалтери, сестри медичні, агрономи, інспектори, оператори відеозапису.

На початку квітня в Службі зайнятості було зареєстровано 25,2 тис. безробітних громадян, з них 23,1 тис. одержували допомогу у зв’язку з безробіттям. На кожне вільне робоче місце претендує в середньому шість незайнятих осіб. Середня заробітна плата у вакансіях — 7351 грн.

Проєкт «Чиста вода»

ВІННИЦЬКА громада власними силами реалізовує масштабний проєкт — розчищає майже 14-кілометрову ділянку однієї з найбільших водних артерій регіону — Південного Бугу. Роботи розпочалися торік, відтоді загалом було піднято на поверхню майже сто тисяч кубометрів намулу. Подекуди річка стала глибшою на 4-6 метрів. Аби повністю очистити русло в межах обласного центру, знадобиться близько шести років. Водночас місцева влада планує провести модернізацію інфраструктури водопостачання. Головна мета цих заходів — поліпшити якість питної води.

Наразі через нерест роботи припинені до травня.

Екологи виграли суд

МАЙЖЕ рік знадобився обласній Держекоінспекції, щоб відстояти у суді своє право перевіряти і вимагати від підприємства виконання своїх приписів. Ідеться про конфлікт відомства з акціонерним товариством «ДТЕК Західенерго» (ВП «Ладижинська ТЕС»), яке є об’єктом підвищеної небезпеки з обмеженим доступом і входить до першої десятки найбільших забруднювачів повітря України.

Торік у лютому спеціалістами Держекоінспекції області було проведено позапланову перевірку підприємства з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства. Виявлені недоліки лягли в основу припису, яке в Ладижині не мали бажання виконувати, і Львівський окружний адміністративний суд став на бік енергетиків. Але з цим не погодились екологи, тож розпочалося довготривале судове протистояння, яке завершилося задоволенням апеляційної скарги в повному обсязі.

Лідери з «неповнолітніх» шлюбів

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ Міністерства юстиції України, область вийшла в лідери з укладання шлюбів між неповнолітніми. Торік було зареєстровано 47 таких актів цивільного стану, коли один або відразу двоє молодят одружуються до повноліття.

Як відомо, в Україні шлюбний вік і для чоловіків, і для жінок встановлено на рівні 18 років. Проте у виняткових випадках право на шлюб може бути надано і в молодшому віці. У судовому порядку шлюбний вік знижується, але не більше ніж на два роки. І тільки тоді, коли буде встановлено, що це відповідає інтересам неповнолітньої особи.

Області визначилися з наймолодшими молодятами. На першому місці — Львівська (61 шлюб), Тернопільська — 48 і Вінницька — 47 шлюбів.

Захист від людської недбалості

НА ЖАЛЬ, навесні традиційно активізувалися палії сухої трави, очерету. Тож у лісництвах ДП «Тульчинське лісове та мисливське господарство» триває робота з облаштування мінералізованих смуг — одного з ефективних методів боротьби з вогнем. Уже переорано 30 км нових та оновлено 50 км наявних. Мінералізовані смуги створюються з допомогою техніки так, що органічний матеріал, який може займатись (трава, листя), присипається мінеральним шаром ґрунту. Тому вони виконують роль своєрідної перепони вогняній стихії (наприклад, від підпаленої у полі трави) яка, підсилена вітром, прямує в бік лісу. Скажімо, у полі горить суха трава, а свіжозорана смуга зупиняє вогонь на шляху до лісу.

Полум’я загрожує лісовим насадженням і через збільшення кількості охочих відпочити на природі. Тож лісівники нагадують, що розводити вогонь дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях. За порушення вимог пожежної безпеки у лісі — штраф у розмірі від 1530 грн до 4590 грн.

Я — українка

ТАК НАЗИВАЄТЬСЯ виставка робіт відомої в країні майстрині народної творчості Оксани Городинської, яка триває у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. В експозиції представлено близько пів сотні витинанок і картин художниці. Вони об’єднані темами національного орнаменту, української легенди, міфів та етнообразів.

Оксана Городинська працює директором творчості у Могилеві-Подільському, при якому діє єдиний у нас громадський музей української витинанки. Вона є співорганізатором міжнародного фестивалю витинанки, що традиційно проводиться в місті над Дністром.

Врятував сестричку

У СЕЛІ Булаї Погребищенської громади сталася пожежа, яка мало не закінчилася трагедією. Хата спалахнула вдень. Займання пішло від несправної розетки у кімнаті, й вогонь миттєво охопив увесь будинок. На велике щастя, саме в цей час повертався додому після навчання 16-річний Дмитро, побачив, що горить їхній будинок, і не розгубився — вибив вікно та виніс свою 4-річну сестричку Настю. Йому на допомогу прийшов місцевий житель Іван Мандро, який узяв у машину обпечену полум’ям дитину і миттєво поїхав назустріч «швидкій». Згодом Настю відправили санавіацією в опікове відділення обласної лікарні.

Головне управління ДСНС у Вінницькій області номінувало Дмитра на всеукраїнську премію «Герой-рятівник року».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лікувати більше ніде
Читати
Знову обіцяють
Читати
Спиртозаводи розійшлися по руках
Читати
Накопичувальна система — вже цього року
Читати
Велике... крадівництво?
Читати
Ув’язнені державою-агресором
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове