Архів
П’ятниця,
9 квітня 2021 року

№ 26 (19874)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Кропива дводомна

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

МОЛОДА кропива — прекрасне доповнення до салатів, супів, соусів і навіть смузі. Вона є одним із джерел вітамінів і мікроелементів, так необхідних ранньою весною в період їх гострої нестачі.

До складу листя кропиви входять: вітаміни A, H, C, E і K, B1, B2, B4, B5, B6, B9, ніацин, макроелементи хлор, кальцій, калій, магній, фосфор, натрій, мікроелементи мідь, барій, алюміній, молібден, залізо, цинк, селен і марганець. Аскорбінової кислоти в кропиві вдвічі більше, ніж у лимоні, а вітаміну A більше, ніж у шпинаті, обліписі, щавлі й моркві. Містяться в кропиві також дубильні речовини, фітонциди, хлорофіл, флавоноїди й органічні кислоти — галусова і мурашина.

Навесні кропива з’являється однією з перших рослин. Найпоширеніший вид — кропива дводомна. Молодою ця рослина вважається до моменту початку цвітіння, тобто до середини травня. Збирати кропиву краще далеко від доріг, бажано в рукавичках. При приготуванні, щоб кропива не жалила, її необхідно ошпарити, але намагатися все ж менше піддавати тепловій обробці. Тоді вона збереже якнайбільше корисних властивостей і вітамінів. Відварювати кропиву можна максимум три хвилини. Тому в супи її додають наприкінці приготування.

Щоб зберегти в кропиві якомога більше вітаміну А, краще її кришити керамічним ножем або рвати руками. Якщо немає протипоказань, її можна вживати в будь-яких кількостях. З кропивою готують зелений борщ, салати, соуси, пироги, яєчню, окрошку, крем-суп, смузі та чимало інших страв.

Всі свої корисні властивості молода кропива найкраще збереже в салаті. Для приготування необхідні: молода кропива, зелена цибуля, кріп, петрушка, рослинна олія, лимонний сік, сіль і перець. Листя кропиви ошпарити окропом, дрібно порвати руками або порізати керамічним ножем, покришити кріп, петрушку, цибулю, заправити суміш олією і лимонним соком, перець і сіль додати за смаком.

Кропиву можна використовувати у вигляді свіжовичавленого соку, а також у вигляді сухого порошку з листя, а ще робити настої, готувати відвари.

Листя кропиви у народній медицині допомагає у разі нестачі або надлишку вітамінів (гіпо- та авітаміноз). Настій листя застосовують при ангіні у вигляді полоскань. Також він може використовуватися як профілактичний засіб для порожнини рота, насамперед для зміцнення ясен, лікування гінгівіту, пародонтиту, стоматиту. Листя кропиви застосовують при закрепах, геморої, діареї, захворюваннях печінки.

Із висушеного чи свіжого листя заварюють чай. Він сприяє підвищенню імунітету, допомагає у профілактиці застудних захворювань, полегшує симптоми артриту. Висушена кропива виявляє відмінну бактерицидну дію, тому порошком з неї присипають рани.

Кропива у медицині часто використовується у випадку різних кровотеч, оскільки вітамін К, який у ній міститься, підвищує вироблення протромбіну, що згортає кров.

Корисні властивості кропиви допомагають у лікуванні ерозії шийки матки, атеросклерозу, холециститу. За допомогою цієї рослини лікують навіть хвороби дихальних шляхів: під впливом заліза, вітамінів, протеїну, хлорофілу підсилюється обмін білків та вуглеводів, що позитивно впливає на дихальну діяльність людини.

Як профілактичний засіб відвар із цієї рослини корисний для покращення роботи серцево-судинної системи. Улітку відвар із кропиви застосовують для очищення крові. Вживання такого засобу допоможе знизити рівень цукру, нормалізувати обмін речовин, покращити згортання крові, гемоглобін, імунітет у цілому. Корисна кропива і мамам, що годують грудьми: вона підвищує лактацію. Компреси, ванночки з настою кропиви допомагають у лікуванні захворювань шкіри, при опіках. Для лікування проблемної шкіри — фурункулів та вугрів — настій із рослини застосовують з метою кровоочищення.

Кропиву часто застосовують і в косметології: вона має дезодоруючі та дезінфікуючі властивості завдяки фітонцидам, котрі входять до її складу.

Сік кропиви або відвар зі свіжого чи сухого листя вважається найкращим для догляду за волоссям. Додавши у воду, його використовують для ополіскування вимитої голови. Цілющі властивості кропиви допомагають зміцнити волосся, покращуючи його структуру, збагатити корисними речовинами. Тому вже через кілька застосувань волосся стає пишнішим, блискучішим, має здоровий вигляд.

Як заварити кропиву? Візьміть по столовій ложці сухого листя й подрібнених сухих кореневищ рослини, залийте склянкою води, варіть пів години, після чого дайте трохи охолонути та втирайте в шкіру голови. Змивати відвар не потрібно, просто промокніть волосся рушником.

Листя кропиви є протизапальним, гіпоглікемічним і кровоспинним засобом. Він підвищує тонус матки, рівень гемоглобіну й кількість еритроцитів у крові. Його застосовують при лікуванні хвороб печінки та сечового міхура, туберкульозу легень, недокрів’я, ревматизму, радикуліту й порушення обміну речовин. Ефективним виявилося лікування кропивою аденоми простати й неінфекційних хронічних простатитів. У арсеналі народної медицини є рецепти препаратів кропиви, які мають ранозагоювальну, послаблюючу, відхаркувальну, сечогінну, загальнозміцнюючу й протисудомну властивості. Регулярне вживання листя кропиви сприяє швидкому загоєнню невеликих виразок і ран, а настій рослини, застосовуваний для компресів, ванночок і примочок, перешкоджає випаданню волосся.

Через потужні кровоспинні властивості молода кропива протипоказана людям, що страждають на варикозне розширення вен, тромбофлебіт і атеросклероз, а також людям з густою кров’ю, оскільки може спровокувати утворення тромбів. Молоду кропиву не рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском, а також вагітним, бо є ризик викидня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лікувати більше ніде
Читати
Знову обіцяють
Читати
Спиртозаводи розійшлися по руках
Читати
Накопичувальна система — вже цього року
Читати
Велике... крадівництво?
Читати
Ув’язнені державою-агресором
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове