Архів
П’ятниця,
9 квітня 2021 року

№ 26 (19874)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Чергове пропагандистське шоу

Михайло СЕРДЮК.

Увечері минулої п’ятниці, 2 квітня, російські пропагандистські медіа почали активно поширювати інформацію про загибель п’ятирічної дитини в Олександрівському, на тимчасово окупованій території Донецької області. Стверджувалося, нібито український безпілотник скинув вибухівку на подвір’я, де грався хлопчик.

МАЙЖЕ відразу ці повідомлення (незважаючи на відсутність будь-яких доказів) прокоментував спікер російської Держдуми, закликавши міжнародну спільноту порушити питання про виключення України з Ради Європи.

У Міноборони України з цього приводу заявили: «Російська сторона будь-яких доказів (фото/відеоматеріали; фрагменти вибухового пристрою; точні координати, час і місце події; персональна інформація про жертви, характер отриманих поранень тощо) щодо причетності до події української сторони не надала. Через віддаленість населеного пункту від лінії зіткнення сторін, що ставить під сумнів можливість використання на такій відстані БПЛА, а також беручи до уваги безпідставність звинувачення, українська сторона категорично заперечує свою причетність до того, що трапилося».

Саме тому наше військове відомство звернулося до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з проханням ретельно перевірити інформацію про загибель дитини в селищі Олександрівське Донецької області, вказавши на наміри окупаційної адміністрацїї фальсифікувати події.

У Міноборони також наголосили, що поширення дезінформації і брехні про Україну та наших військовослужбовців є типовою практикою окупантів та їхніх маріонеток. «Особливо цинічно російські зайди та колаборанти використовують тему дітей. Від «розіп’ятого хлопчика» у 2014-му — до трагічної загибелі цими днями дитини від невстановленого вибухового пристрою на окупованій території далеко від лінії фронту», — йдеться у заяві відомства.

Подібною була і реакція Міністерства закордонних справ України. Його речник Олег Ніколенко, зокрема, зауважив: «Усі ми пам’ятаємо про вигаданого «розіп’ятого» хлопчика у Слов’янську. Як і минулий, нинішній вкид має на меті розпалити ворожнечу на окупованих територіях та в Росії, спотворити дійсність, виправдати провокації російських угруповань... Саме тому в контактах з міжнародними партнерами Україна наголошує, що, як тільки Росія загострює безпекову ситуацію на Сході, її інформаційні війська йдуть попереду і формують медійний «фон» для виправдання злочинів російської армії. Історія про дитину з Олександрівського — черговий приклад інструментарію таких операцій».

Згідно з розслідуванням «StopFake», на яке послався Ніколенко, мова, вочевидь, про нещасний випадок: дитина загинула від вибуху міни, яку знайшла в гаражі. Зокрема, місцеві жителі у соцмережах стверджують, що дід загиблого хлопчика зносив додому знайдені боєприпаси, а також що перед вибухом ніхто не чув «свисту» снаряду, та й безпілотника ніхто не бачив.

Звертаючись до міжнародної спільноти, в Міноборони України зазначили: «Нескінченне антиукраїнське шоу російської пропагандистської машини постійно потребує нових сценарних ходів, тому ми ще не раз станемо свідками обговорення «українських підводних човнів у степах Донбасу». На щастя, світ уже навчився адекватно оцінювати ідіотські фікшн з Останкіно. Якщо ж для Кремля подібні вигадки — це пошук «казус беллі» (формальний привід для війни. — Ред.), то міжнародна спільнота має поставитися до цього з усією серйозністю».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лікувати більше ніде
Читати
Знову обіцяють
Читати
Спиртозаводи розійшлися по руках
Читати
Накопичувальна система — вже цього року
Читати
Велике... крадівництво?
Читати
Ув’язнені державою-агресором
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове