Архів
П’ятниця,
9 квітня 2021 року

№ 26 (19874)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Гроші «за трубу»,

або Хто має платити за розподіл газу?

Олена КОЩЕНКО.

Українці вимагають перегляду та скасування тарифів за розподіл природного газу. Відповідну петицію під номером 22/221154 оприлюднено 5 квітня на головній сторінці
Офіційного інтернет-представництва Глави держави. Триває збір підписів, для мінімально необхідних 25 тисяч схвальних голосів відведено 91 день.

«ЗАКОН України «Про ринок природного газу» всебічно регулює відносини з послуг транспортування цього палива. Однак чому громадяни повинні сплачувати за газорозподільні магістралі, за які вони колись уже заплатили з власної кишені?» — так окреслюється суть проблеми на початку звернення. Далі «забудькуватій» владі нагадується про те, що свого часу, коли у селі чи селищі відбувалася газифікація, то «на трубу» (включаючи й центральну, що проходить уздовж вулиці), на «копання траншей», «на зварювальні роботи», «на обсмалювання труб» мешканці давали свої кошти. Принаймні оплачували значну частину цих робіт. «А тепер по наших же трубах і знову за наш же рахунок нам доставляють газ», — обурюється авторка петиції Оксана Миколаївна Сябро.

Під кожним її словом сьогодні можуть підписатися співвітчизники, які в такий же спосіб були «ощасливлені» державною програмою з газифікації сіл. Тоді питання стояло так: «Хочеш, щоб до тебе проклали газову трубу? Заплати за неї». Гроші чималі, але люди платили, часом витрушуючи останнє задля поліпшення умов життя. Тоді ще ціни на блакитне паливо були помірні.

Як відомо, після упровадження ринку природного газу в Україні облгази поділили на дві самостійні компанії — постачальників (газзбути) та операторів газорозподільної мережі (облгази). Останні керують системою газопроводів. А фінансово «розчистила» їм дорогу до такої діяльності Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка 24 грудня 2019 року ухвалила постанову №3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «Оператор ГТС України» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020-2024 роки».

Правила для споживачів виписані такі, що оплачувати квитанцію оператора ГРМ «за трубу» змусили навіть тих, хто певний час узагалі не користувався газом, про що свідчать показники індивідуального лічильника. Це відверто обурило громадян. Як і те, що рахунки за паливо почали приходити на окремих платіжках. А банки теж хочуть урвати своє: комісія сьогодні — 10 гривень за кожну квитанцію. «Це несправедливе ставлення до громадян України і ще один спосіб обібрати простих людей», — сказано в петиції.

Ще тоді, на самому початку упровадження, нововведення викликало значний суспільний резонанс. У багатьох областях відбулись акції протесту. А коли влада народу не почула, ще й дозволила підняти тарифи, люди, які й до того не раз наражались на яскраво виражене свавілля облгазів, а тому довіра до них була вкрай низькою, масово перестали сплачувати за комірне. За даними Держстату, заборгованість за постачання та розподіл природного газу є найбільшою серед усіх видів житлово-комунальних послуг. Так, станом на кінець березня нинішнього року українці заборгували за постачання та розподіл природного газу понад 40 мільярдів гривень.

Тим часом у НКРЕКП наголошують, що в Україні близько 11,2 млн побутових споживачів газу, а протяжність газорозподільних мереж становить майже 350 тисяч кілометрів. Для поставки газу споживачам у мережі потрібно підтримувати певний тиск та не допускати її проривів, ремонтувати в разі аварій. Аварійна газова служба 104 фінансується також із тарифу на розподіл газу. «Це плата за нормальне функціонування газорозподільної системи, за допомогою якої поставляється газ від магістрального газопроводу до окремих споживачів, — так прокоментував ситуацію з неплатежами за розподіл газу експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. — Газ прокачується — це витрати на прокачку. Там працює технічний персонал, є гаряча лінія 104… Не платити — це значить позбавити цих людей зарплат. І це погіршення якості та безпечності газопостачання». Водночас він наголосив, що тариф на розподіл — це єдине джерело фінансування цієї діяльності оператора ГРМ.

Ось такі реалії вітчизняного газового ринку. І, вочевидь, тарифи на ньому нас іще не раз неприємно здивують.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Лікувати більше ніде
Читати
Знову обіцяють
Читати
Спиртозаводи розійшлися по руках
Читати
Накопичувальна система — вже цього року
Читати
Велике... крадівництво?
Читати
Ув’язнені державою-агресором
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове