Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Вразливих побільшало

Галина Вернигора.

Опубліковано нову редакцію Червоної книги тваринного світу України, яку не перевидавали 12 років. У ній істотно додалося назв.

ЧЕРВОНА книга України — це офіційний державний документ, в якому уміщено інформацію про види тварин і рослин, які стали рідкісними, перебувають під загрозою зникнення або навіть уже не зустрічаються на території країни. Представники флори і фауни, занесені в неї, охороняються законом. Книга укладена так, що певну інформацію тепер можна дізнатися за кольором сторінки, на якій вона розміщена. Так, червона сторінка сповіщає, що виду загрожує загибель, біла — що його меншає, оранжева — може дуже скоро зникнути, а чорна — вже зовсім зник. На сірих сторінках розповідається про маловідомі види. Також є ще зелені сторінки, які називають сторінками надії, бо сюди з червоних та білих «переводять» ті рослини та тварин, яким більше не загрожує знищення.

Як наголошується у повідомленні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, у щойно затвердженому Мін’юстом оновленому переліку — лише вразливих тварин 687 видів. Для порівняння: у першому виданні Червоної книги України, яке побачило світ 1980 року, перераховувалося загалом 85 представників тваринного світу, в другому, виданому в 1994-1996 роках, — 382, у передостанньому, третьому, виданні 2009 року — 543. Як бачимо, нинішній природоохоронний список знову подовшав — аж на 171 вид живих істот. Зокрема, під загрозою зникнення, серед інших, опинилися рак товстопалий, водомірка наяда, коконопряд золотистий, грицик великий, тритон гребінчастий, ящірка Ліндгольма, бичок Штайниця, вугор європейський, підуст звичайний, ховрах малий…

Прикметно, що нарешті до Червоної книги України зі статусом «вразливий» офіційно внесено багатостраждального красеня, велета наших лісів — лося. Через браконьєрів і любителів полювання популяція цих тварин на наших теренах останніми роками скоротилася з 14 тисяч до 4 тисяч особин і продовжує зменшуватися. При цьому їхніх туш у лісах не знаходять, отже, це не пов’язано з природною загибеллю звірів. Лось не полохливий, підпускає людину до себе дуже близько, тож стає легкою здобиччю браконьєрів, чим останні й користуються. 2017 року наказом Міністерства екології був заборонений його відстріл. Проте в листопаді 2018-го Окружний адміністративний суд Києва видалив лося європейського з Червоної книги. Мінекології подало апеляцію і виграло її 8 квітня 2019 року, тож нині цього красеня внесено до Червоної книги зі статусом «вразливий».

Між іншим, раніше так само, наказом Мінекології, до української Червоної книги вписали понад сімдесят унікальних видів тварин із Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, чимало яких нині набули встановленого законом природоохоронного статусу.

І наостанок про хороші новини з Червоної книги України-2021. Цього разу із сумного списку вилучено 27 видів тварин, як-от гадюку Нікольського, морського крота і метелика махаона. Також на Хмельниччині мисливці почали частіше зустрічати диких лісових котів, занесених до минулої редакції Червоної книги України як вид, якому загрожує загибель.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове