Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасника

Рядки, що хвилюють душу

Микола ЮРЧИШИН.

Нещодавно в Національній філармонії України відбувся чудовий вечір «Мелодії для матері і коханої» за творчістю Миколи Луківа. Шанувальників поезії зібралося багато. Щоправда, довелося дотримуватись усіх обмежувальних заходів, пов’язаних з карантином: люди у залі сиділи в масках і на дистанції через стілець одне від одного.

МИКОЛА Луків — один із найвідоміших і найпісенніших поетів сучасної України, автор тридцяти поетичних збірок, лауреат численних міжнародних та всеукраїнських літературно-мистецьких премій, заслужений діяч мистецтв України. Чимало його пісень стали народними. Того вечора їх та вірші поета виконували Ольга Хмель, Борис Лобода, Валентина Матюшенко, Віктор Тіткін, Тетяна Школьна, Вадим Чорнокондратенко, вокальне тріо солісток «Козачка», ансамбль народних інструментів «Дивограй». Взяв участь у концерті й автор пісень на вірші Луківа заслужений артист України композитор Олександр Бурміцький.

Микола Володимирович успішно співпрацює з багатьма композиторами. Його вірші поклали на музику Анатолій Горчинський, Олександр Морозов, Олександр Білаш, Анатолій Матвійчук, Олег Марцинківський та інші. «Спеціально текстів для пісень я не пишу, — розповідає поет. — І на замовлення також. Композитори читають мої публікації, щось у них знаходять, і з’являється те диво, яке називається піснею». Найвідоміші поезії, що стали піснями, це «Росте черешня в мами на городі», «Приїжджайте частіше додому», «Подивіться, мамо, як сади цвітуть», «Батькова хата»… Загалом близько 300 віршів Миколи Луківа вже покладено на музику, а понад 100 з них записано на магнітоальбомах і компакт-дисках.

Наші читачі знають М. Луківа не тільки як постійного автора тематичної сторінки «Календар», а і як ініціатора та популяризатора святкування в Україні Дня матері. Микола Володимирович не раз порушував цю тему на сторінках «Сільських вістей». Завдяки, зокрема, і його зусиллям починаючи з 2000-го це свято щороку офіційно відзначається у другу неділю травня. А у Хмільнику Вінницької області, на малій батьківщині М. Луківа, постав перший в Україні пам’ятник Матері з віршованим надписом поета.

Цікавими спогадами на творчому вечорі поділився колишній редактор журналу «Ранок» Олександр Рущак: «Коли я, відслуживши два роки в армії, восени 1972-го повернувся до Київського університету продовжувати навчання на факультеті журналістики, поселяли мене у студентський гуртожиток. У кімнаті вже жили троє п’ятикурсників, четверте ліжко стало моїм. Наш декан Дмитро Михайлович Прилюк, коли я доповів йому, до кого мене підселили, про двох моїх сусідів відгукнувся нейтрально-позитивно. А про третього, Миколу Луківа, сказав: «Колись це буде відомий в Україні поет…». У Луківа тоді вже вийшла друком перша збірка віршів «Ріка», він був успішним студентом, удостоєним стипендії імені Лесі Українки. Дмитро Михайлович був мудрою людиною, він добре розбирався в людях. І, як бачимо, у своєму передбаченні не помилився».

Зал стоячи аплодував поетові та виконавцям його пісень і поезій. Так глядачі дякували за рядки, що хвилюють та лікують душу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове