Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Якою буде ціна землі

Олена Коваленко.

У ДЕРЖГЕОКАДАСТРІ прогнозують вартість гектарів після відкриття земельного ринку. Наголошується, що цінова палітра в регіонах буде досить строкатою. Вартість залежить від конкуренції за ділянку й можливості зміни її призначення. Середній показник нормативної грошової оцінки землі в області сягає 1370 американських доларів за гектар.

Загалом, за прогнозом Мінекономіки, вартість гектара сільськогосподарської землі в Україні становитиме від 1500 до 2200 доларів. Утім, навряд чи озвучені суми відповідають інтересам українських селян — власників паїв. Надто якщо порівняти світові ціни на землю, оприлюднені ООН. Так, середня вартість гектара вгідь у США — 7487 доларів, у Канаді — 5667 дол. А в країнах Європи земля ще дорожча. Наприклад, у Нідерландах ціна за гектар становить 81 836 доларів, у Люксембурзі — 42 708 дол., в Італії — 40 246 дол., у Великій Британії — 28 140 дол., в Ірландії — 23 884 дол., у Данії — 20 794 дол., у Словенії — 20 251 доларів. Тим часом у Греції та Іспанії вартість 1 га сільськогосподарських угідь стартує від 15 тисяч доларів, у Польщі перевищує 11 тисяч доларів, у Фінляндії і Швеції — 10 тисяч. У Латвії, Хорватії та Словаччині гектар сільгоспземель іде з аукціону за не менш як 3,6 тис. дол. Найдешевша земля в Європі сьогодні в Румунії — 2502 дол. за га.

Екологічне очищення водних стоків

СУМСЬКИЙ водоканал отримав патент на використання бурштинової та лимонної кислоти в очищенні стоків, вони служитимуть як каталізатори, що підсилюють процеси очищення. У такий спосіб спробують зменшити кількість шкідливих речовин, які містить вода з нечистотами, та довести воду з очисних споруд до необхідних санітарних і екологічних норм, аби не шкодити річці Псел.

За добу на очисних спорудах знезаражують близько 70 тисяч кубічних метрів води. Сюди збирають стоки від усіх побутових споживачів і підприємств обласного центру.

Осквернили пам’ять героя

ДО ПОЛІЦІЇ надійшло повідомлення про те, що невідомі зняли прапор із могили командира 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, похованого на Алеї слави в Сумах, полковника Євгена Коростильова. Про вчинення наруги над могилою поліцію повідомив батько загиблого.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група. Поліцейські розшукали зловмисника, ним виявився 41-річний мешканець Сумського району. За скоєне негідникові загрожує до трьох років позбавлення волі.

Євген Коростильов — мужній захисник України, з перших днів російсько-української війни виконував найскладніші бойові завдання в АТО, брав безпосередню участь в операції з блокування і визволення міст Лисичанськ та Сєверодонецьк Луганської області, інших операціях. За особисту мужність і високий професіоналізм, вірність військовій присязі 21 липня 2015 року був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, у листопаді 2019 року — орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня (посмертно).

Депутати, виконуйте свою роботу!

В ЄДИНОМУ реєстрі електронних звернень з’явилася петиція про призначення старост у селах Велика Чернеччина, Битиця, Піщане, Стецьківка, що належать до Сумської міської територіальної громади. «Ще торік Сумська міськрада ухвалила рішення про створення Стецьківського, Битицького, Великочернеччинського, Піщанського старостинських округів, — ідеться у зверненні. — 24 березня відбулася вже V сесія Сумської міськради, але міський голова знову не вніс пропозицій щодо кандидатур старост, хоча за законом має це зробити». Селяни обурені ситуацією, яка склалась. Адже староста виконує важливі функції: допомагає жителям громади підготувати документи до органів виконавчої влади; має право виступати на засіданнях виконкому з питань, які стосуються інтересів старостинського округу; виконує окремі завдання ЦНАП тощо.

Автори петиції вимагають негайно провести публічне обговорення із жителями округів усіх кандидатур на посаду старост, після чого затвердити їх на наступній сесії Сумської міськради.

На строкову військову службу

ЮНАКІВ регіону призивають до армії. Вже набрали до війська понад 50 відсотків плану весняної кампанії. Лікарі констатують, проводячи огляди щодня по 40 і більше юнаків, що за станом здоров’я проходить лише один із чотирьох. І щороку цей показник погіршується. Медики спостерігають у молодих людей патології опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи та органів травлення, а також порушення нервової діяльності. Трапляються залишкові зміни внаслідок черепно-мозкових травм, нейроінфекцій. Уже відібрали на строкову військову службу майже 60 юнаків. Кожного тестують на коронавірусну інфекцію. Весняне планове завдання для області — 114 осіб. Близько 40 відсотків із них служитимуть у Збройних силах України, решта — у Нацгвардії, Державній прикордонній службі й Державній службі спеціального транспорту. Жодного строковика не залучатимуть до виконання завдань у зоні бойових дій на сході країни.

Вкрасти не вдалося

ПРАЦІВНИКИ Національного антикорупційного бюро запобігли розкраданню 340 тонн зерна, яке за сумнівними документами намагалися вивезти з Охтирського КХП, що входить до складу Держрезерву. Про це повідомляється на офіційній сторінці НАБУ в соціальній мережі. За даним фактом здійснюється розслідування. Зерно повернули на держпідприємство.

Названий комбінат хлібопродуктів уже вдруге за останні два місяці потрапляє у хроніки антикорупційного бюро: в лютому звідти намірялися вивезти необліковане збіжжя та насіння олійних культур. Тоді цю спробу припинили детективи НАБУ за сприяння нового керівництва філії.

Оживає історія роду Капністів

У ХУДОЖНЬОМУ музеї Лебедина працює виставка «Великі земляки: рід Капністів», присвячена графському роду, історія якого започаткована у XV столітті. За дослідженням істориків, українській гілці цього генеалогічного дерева нині виповнюється 320 років. «Капністи з далекої Греції потрапили на наші землі й прославилися героїчними військовими вчинками, літературною спадщиною, державницькою позицією, стали окрасою України», — наголошує історик Юрій П’ятаченко.

В експозиції — портрети представників роду та стенди з історичними довідками в інтер’єрі, який був у сімейному маєтку на початку XX століття. Тут родина мала літню резиденцію. За словами директора музею Андрія Гєльмінтінова, здебільшого всі меблі — з маєтку Капністів у селі Михайлівка, що неподалік Лебедина. У громадянську війну палац був розграбований і спалений. Те, що вдалося врятувати, переправив у Лебедин засновник місцевого художнього музею Борис Руднєв. Однією із нащадків давнього роду є 71-річна Радислава, дочка видатної акторки Марії Капніст. Жінка мешкає у Харкові, має синів і п’ятеро внуків. Вона по краплинах збирає матеріали, щоб донести до нащадків історію свого роду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове