Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Правда з грифом «таємно»

Олена КОЩЕНКО.

Росія знову засекретила військові документи часів Другої світової війни. Що ж там такого, що треба приховувати?

НАГАДАЄМО: архіви Червоної армії у РФ було відкрито в травні 2007 року, коли тодішній міністр оборони Анатолій Сердюков підписав указ «Про розсекречення архівних документів Червоної Армії і Військово-Морського флоту за період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років». Відтак дослідники та історики дістали доступ до не відомих раніше документів, які відкрили чимало нових, до того часу замовчуваних офіційною російською історією фактів про німецько-радянську фазу Другої світової.

Зокрема, спливли подробиці таємних переговорів сталінського уряду з гітлерівським ще перед початком війни про «новий поділ Європи» між СРСР і Німеччиною. А це означає, що відповідальність за розпалювання світової бійні в центрі Європи лежить не лише на Німеччині, а й на СРСР. Так, надбанням громадськості став дивом не знищений під час попередніх ідеологічних чисток радянських архівів секретний протокол до пакту Молотова — Ріббентропа, німецька копія якого була відома, але ж настійливо спростовувалася СРСР. У ньому у сферу «інтересів СРСР» потрапили згодом окуповані Червоною армією Польща, Фінляндія, Естонія, Литва, Латвія, частина Румунії…

Водночас історична «архівна відлига» у РФ пролила світло і на справжній хід танкової битви неподалік Прохорівки, повний текст звіту Сталіну про яку зберігається у Президентському архіві в Москві. Як відомо, попри колосальні втрати з нашого боку тільки у живій силі — понад 10 тисяч бійців убито або вони зникли безвісти, а також те, що всі радянські танки, що брали участь у битві, були знищені, — офіційна російська ідеологія представляє її як одну з найбільших переможних битв в історії Другої світової війни. Так ось, документи, з яких тоді зняли гриф «таємно», засвідчили: ця битва, що відбулася 12 липня 1943 року біля російського села між німецькими військами та РСЧА, є не більш як радянським пропагандистським міфом. У звіті комісії, представленому Сталіну в серпні 1943-го, бойові дії Червоної армії 12 липня під Прохорівкою названі «зразком невдало проведеної операції», а втрати в живій силі — «невиправданими».

Є в цих документах і викривальні факти щодо головнокомандувача Георгія Жукова, якого нині так возвеличують, зокрема у Харкові, називаючи його ім’ям один із головних проспектів міста. Генералісимус постає злочинним персонажем, який ні в що не ставив життя солдатів, надто у перші дні війни, використовуючи їх фактично як гарматне м’ясо. Опосередковано, а також через його недолуге командування тільки військові втрати СРСР у Другій світовій сягнули колосального масштабу — майже 11,5 мільйона чоловік…

Проте «архівна відлига», до якої виявило такий великий інтерес російське суспільство, протрималась неповних 13 років. Нещодавно очільник міноборони РФ Сергій Шойгу видав указ про засекречення архівних документів Червоної армії за період німецько-радянської фази Другої світової війни.

Отже, правда про війну стала з грифом «таємно». Вочевидь, вона дуже розходиться з офіційними ідеологічно намуленими «скрепами» нинішніх кремлівських керманичів. Стає дедалі складніше і надалі приховувати ганьбу тієї «переможної» війни.

«Скоріше за все, у Кремлі знову готуються до перепису власної історії. Жукова канонізують, а Сталіна введуть у перелік янголів. Штрафбати замінять добровольчими загонами «стихійно створеної самооборони», — іронічні коментарі такого змісту найчастіше залишають під опублікованими новинами про щойно засекречені російські військові архіви користувачі соціальних мереж.

Зрозуміло, що всі ключові сюжети, пов’язані з Другою світовою війною, у Росії нині піддаються жорсткій цензурі. А закриті архіви тепер не дадуть змоги дізнатись усю правду про справжню роль очільників СРСР у розв’язанні Другої світової та її подальших подіях.

Втім, хай як хто приховує правду про Другу світову, це жодним чином не принижує подвигу захисників, які протистояли нацистській навалі. Низький їм уклін та вічна шана.

До речі, Україна є лідером серед колишніх радянських республік у справі розсекречення документів часів СРСР, а її законодавство стосовно цього — одним із найліберальніших. Також у нашій країні діє пошуковий портал з документами про загиблих у Другу світову.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове