Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Маєте грубі гроші? Вам в’язницю!

Василь ПІДДУБНЯК.

ПЕРШИЙ млинець виявився глевким. Як хлібець тюремний…

Провалилася оголошена на увесь білий світ — щоб ви думали? — «велика приватизація в’язниць», яку затіяв Мін’юст спільно з Фондом держмайна України. Не вся, щоправда, а лише її початок, символічно призначений у курортно-виправному Ірпені на весну!

Міністр юстиції Денис Малюська в ефірі Першого Ділового телеканалу повідомив: «Велика приватизація в’язниць» відкладається. Аукціон з продажу Ірпінського виправного центру не відбувся через брак учасників».

Кількома тижнями раніше заступник міністра юстиції Олена Висоцька на сайті свого відомства поділилась, як той казав, планами на найближче майбутнє: «У рамках «Великої приватизації в’язниць» плануємо виставити на прозорі аукціони майно 35 виправних закладів, що перебувають у «законсервованому» стані.

Кожен із цих закладів, розташованих по всій території України, вже припинив свою профільну діяльність. Утримувати закриті установи, які не виконують своєї функції, є невигідним для держави, оскільки це мільйони гривень видатків щороку».

При цім слові Олена Висоцька пояснила, чому приватизація «законсервованих» виправних центрів для держави — благо.

А благо тому, що приватизація не тільки позбавить державу збитків і гарантує надходження до бюджету, а ще й дасть змогу будувати нові, сучасні виправні центри за європейським зразком, що «поліпшить умови утримання в неволі, умови праці персоналу Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) та забезпечить безпеку суспільства».

Оголосивши про початок «Великої приватизації в’язниць», високопоставлені ініціатори з усіх боків нахвалювали пропонований «товар».

Мовляв, державна установа «Ірпінський виправний центр (№132)» розташована в самому центрі смт Коцюбинське — лише за 6 км від столичної станції метро «Академмістечко», а сам заклад звільнений від постояльців — припинив свою профільну діяльність ще в серпні 2019 року.

Заступник голови Фонду державного майна Тарас Єлейко зазначив і таке:

«Об’єкт має чудовий інвестиційний потенціал. Загальна площа земельної ділянки становить 8,3 га. Підведені комунікації: водовідведення і водопостачання, електрика тощо. Поруч — залізнична гілка, що дозволить новому власнику забезпечити чудову логістику. Крім того, навколо об’єкта зведений новий житловий масив, поруч — великий парк, що створює чудові умови для забудови».

Проте навіть таке привабливе рекламування «першого млинця» нікого не наснажило прикупити інвестиційно привабливий об’єкт. Чому ж?

«Потенційні покупці розцінили стартову ціну як занадто високу і не подали заявки на участь,— пояснює міністр юстиції Денис Малюська. — Ціна складала трохи більше 220 мільйонів гривень до балансової вартості установи. Тепер, у зв’язку з тим, що продаж не відбувся, ціна об’єкта буде знижена на 50%. Сподіваємося, за місяць, коли має відбутися наступний онлайн-аукціон, ми все одно в результаті отримаємо гарний виторг.

З коштів від таких продажів почнемо будувати сучасні слідчі ізолятори в Україні за європейськими стандартами».

Що не кажіть, обнадійлива перспектива, особливо для тих, кому бодай майбутні ізолятори продемонструють, що таке «європейські стандарти».

Наступний етап «великої тюремної революції» — приватні в’язниці.

Означені «готелі за гратами» вже діють у США, Бразилії, Мексиці, Франції, Британії, Південній Кореї, Японії, Австралії, Новій Зеландії, Данії, Естонії, Чилі, Перу, ПАР.

«Судово-юридична газета», порушивши цю тему, проводить такі історичні паралелі: «Приватні в’язниці існували і в минулі століття. Зокрема, в часи середньовіччя багаті землевласники (феодали) відправляли у правні тюрми злочинців, селян, своїх переможених ворогів. Процес тортур і утримання вартував грошей, тому в’язниці повсюдно обслуговувалися окремими феодалами, а не королівською (державною) владою».

Середньовіччя Україні не загрожує. За умови, певна річ, що у майбутньому не воскреснуть «окремі феодали», а Європа не вимагатиме від влади створювати в’язням «європейські стандарти», натомість селянам — які Бог пошле…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове