Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Думка фахівця

Нам треба всім це пережити

Тетяна Гайжевська.

obozrevatel.com

Коронавірус уже більш ніж рік як «отаборився» в Україні, й у нього вже є місцеві особливості, він нестандартно реагує на звичне лікування. Вакцина CoviShield, кажуть, має захищати навіть від мутованого штаму, однак станом на сьогодні щеплено лише близько півтораста тисяч населення. Відтак слід запроваджувати загальнонаціональний локдаун, не чекаючи, поки «спалахнуть» усі області, запасатися киснем і розгортати нові ліжка. Про це наголосила в інтерв’ю провідний інфекціоніст МОЗ Ольга ГОЛУБОВСЬКА.

— Глава Держспоживслужби в Києві Олег Рубан заявив про український штам COVID-19. Зокрема про те, що це «комбівірус», агресивний, такий, що швидко поширюється, уражує молодь і дітей. Яка ваша думка стосовно цього?

— Це не суто український штам. У кожній країні є якісь особливості. В Івано-Франківську виявили вірус із мутацією тих штамів, які циркулюють. Вірус трансформується постійно, але існують значні мутації, котрі справді впливають на передання, на клініку захворювання. Ми, клініцисти, давно говоримо про зміну перебігу COVID-19. І це може бути пов’язано тільки з якимсь особливим штамом.

Нині весь світ стоїть на позиціях, що британський легше передається, але не спричиняє важчої форми захворювання. Хоча існують дослідження, що він усе-таки викликає більш тяжкий перебіг. Крім тих особливостей, про які ви сказали: він «помолодшав», гострий період став тривалішим, часто спостерігається загострення, трохи нестандартна відповідь на нашу звичну терапію, особливі лабораторні дані.

— Що ви мали на увазі під «нестандартною відповіддю на звичну терапію»?

— У нас є відпрацьовані методи лікування, а хворі або слабко відповідають на них, або спершу відповідають, а потім відбувається загострення процесу. Часто у нас нема чіткої впевненості, що якщо ми зараз отримали відповідь, завтра вона буде стабільно довго триматись. Усі разом думаємо, що з цим робити.

— Є інформація, що ця «українська» мутація загрожуватиме вже й дітям у віці до 10 років.

— Це і нині є. Вірус «помолодшав». Сьогодні хворіють практично всі вікові групи, дедалі частіше і діти. Слава богу, у них поки що легкий перебіг, хоча сьогодні в Україні домінують важкі й дуже важкі форми захворювання на коронавірус, до того ж серед людей молодого віку. Минулої весни, коли в країні вперше ввели посилений карантин, такого не було. Тоді могли забрати до лікарні практично всіх, зокрема тих, хто зараз госпіталізації не підлягає.

— Чи працюватиме вакцина CoviShield від цього нового штаму?

— Я не можу дати категоричної відповіді на це запитання, тому що цього ніхто не знає. Його треба вивчити. Гадаю, що працюватиме, бо на сьогодні не «боїться» вакцини тільки південноафриканський. А у нас переважно британський із якимись мутаціями.

— Лікар-епідеміолог Андрій Александрін назвав низькі темпи вакцинації загрозою національній безпеці.

— Вакцинація — це лиш одна з її складових. А проведення протиепідемічних заходів? Ми ж узагалі нічого не робимо в цьому аспекті. У нас соціальна криза, тому інфекції важче супроводжуються і проходять. Українське населення злиденне, крім мешканців великих міст. Люди сидять у мільйонниках і вважають, що всім добре жити в Україні.

А те, що лікарі не вакцинуються… Організація, на мій погляд, не продумана. Наприклад, зробили акцент на лікарів у ковідних шпиталях. Начебто це правильно, але 90% там уже перехворіли. Відмовляються насамперед ті, у кого є антитіла. Може, треба було пропонувати вакцинацію не тільки таким медикам? Мені дзвонили з клініки Академії медичних наук, кажуть, із ними ніхто не консультується… Усе-таки потрібно більше з фахівцями розмовляти, перш ніж ухвалювати рішення.

Вакцинація відбувається не так, як хотілося б, майже всюди. Може, крім Ізраїлю і США.

— А яких заходів необхідно вживати негайно?

— Запасатися киснем, відкривати нові стаціонари, грамотно проводити політику вакцинації. І найголовніше — кожна людина повинна захистити сама себе.

Також я вважаю, що без локдауну просто не обійдемося. Причому ввести його потрібно розумно: поговорити з епідеміологами, максимально перевести всіх на роботу онлайн. Школи теж — це один із розсадників інфекційних захворювань... Але якщо навіть негайно грамотно накласти обмежувальні заходи, то все одно відділення інтенсивної терапії тижнів три будуть переповнені, почнеться період ускладень у тих, хто щойно захворів. А те, що зараз коїться в лікарнях, важко уявити! Подекуди хворі покотом лежать, як на полі бою, — і живі, й мертві... Відкрилися відділення, де кисень проведено, а нема санітарок, сестер — взагалі нікого, пацієнти лежать без персоналу. Нам треба це якось пережити. На мою думку, головний санітарний лікар повинен взяти на себе відповідальність і відрубати — потрібно зробити так і так. А якщо ходити і питати всіх політиків, чи можна нам запровадити локдаун, — то, звичайно, нічого з цього не буде. Тоді, люди добрі, готуйтеся вдома помирати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове