Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • АПК

Занапащуємо найцінніше

Микола Москаленко.

ПОНАД 40% усіх наших сільгоспземель втратили колишню родючість. Про це свідчать результати дослідження «Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство та довкілля в Україні», виконаного науковцями з Інституту географії НАН України за сприяння FAO — продовольчої і сільськогосподарської інституції ООН.

У ньому, зокрема, констатується, що лише впродовж трьох останніх років частка ґрунтовиснажувальних культур — кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої — у посівах по всій Україні зросла майже на 3%. Тепер ці культури вже займають більше половини посівних площ. При цьому найбільша частка культур, що виснажують ґрунт, — у Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях, де площі тільки під кукурудзою збільшились на 6-9%. Натомість зменшення частки цих культур відбулось тільки у Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій областях.

Експерти із землекористування наголошують, що основною причиною стрімкого розширення посівних площ під цими видами сільськогосподарських рослин є інтенсивне виробництво аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні найприбутковіших культур, якими і є кукурудза, соняшник, ріпак та соя. Наслідками такої «агресивної» діяльності є зростання ризику не лише деградації ґрунтів, а й погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків та замулення малих річок, втрата біорізноманіття територій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове