Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Брудне шоу триває

Марина ТІШКОВА.

Який же фільм без погоні, казали раніше, коментуючи якусь кінострічку. В нашому сьогоденні цю приказку сміливо можна перефразувати: які ж вибори без бруду? Нагадаємо,
28 березня на дільницях №50 на Донеччині та №87 на Прикарпатті пройшли довибори до парламенту. Результати і хід процесу одне одного красномовніші.

НА ДОНЕЧЧИНІ впоралися швидко, зчинивши чималий резонанс: перемогу здобув мер Добропілля А. Аксьонов (65,46% голосів). Він 2014 року організовував «референдум ДНР» у селищі Новодонецьке (околиця Добропілля), де тоді головував. Причому бойовиків на той час у населених пунктах не було, тож про примус говорити не доводиться. Потім Аксьонов утік в окупований Крим і отримав там російський паспорт.

Отже, у проросійському таборі ВР прибуло… Втім, навряд чи можна було очікувати іншого. Хоча, за словами волонтера Романа Доніка, 2014 року єдиною людиною, яка для місцевого населення уособлювала владу, не дала району Добропілля та Красноармійська (нині Покровськ) стати «Новоросією» і захистила від банд мародерів, був комбриг 93-ї ОМБр Олег Мікац. Його дуже поважали. Якби хтось запропонував йому балотуватись і надав підтримку, то у ВР із великою ймовірністю з’явився б ще один проукраїнський багнет, а не «сепар»-утікач.

Проте Донеччина поступилася за гостротою подій Івано-Франківщині. Там почалося справді щось вибухове. За результатами екзит-полу, трійка лідерів мала такий вигляд: засновник «Буковелю» О. Шевченко (якого ЗМІ пов’язують з І. Коломойським) — 32,4%, «свободівець» Р. Кошулинський — 31,6% та силач В. Вірастюк, що спокусився політкар’єрою в таборі «Слуг народу», — 29,4%. Але вже наступного дня про свою перемогу оголосили і Шевченко, і Вірастюк. За словами першого, він набрав 30,89% (15  798 голосів), а суперник — 30,52% (15  606). Натомість пропрезидентська партія нарахувала своєму висуванцеві 33,86% голосів із випередженням опонента на 5,65%.

Боротьба почалася жорстока. Робота дільничної виборчої комісії була заблокована кілька днів. Дійшло до того, що колишнього богатиря приїхали підтримати три десятки «слуг» на чолі з одіозним власником сумнозвісного ресторану «Велюр» Миколою Тищенком, які втручалися в роботу комісії, чіплялися до журналістів…

Зрештою роботу комісії розблокували. У Центрвиборчкомі повідомили, що В. Вірастюк набрав 15 076 голосів (31,25%), О. Шевченко — 14 327 (29,69%), Р. Кошулинський — 13 927 (28,86%). Однак це, найімовірніше, ще не кінець. Так, згідно зі звітом громадської мережі «ОПОРА», виборчу кампанію «слуги» вели з порушеннями, зокрема використовуючи адмінресурс з боку В. Зеленського, який за два дні до виборів публічно залучив до наради щодо боротьби з коронавірусом в області В. Вірастюка (відзначено і підкуп виборців ключовими кандидатами). Також зникли близько 500 бюлетенів.

«ОПОРА» повідомила про розбіжності у підрахунках на шести дільницях, а на п’яти результати виборів були визнані недійсними. Почалося оскарження в судах. Спостерігачі запевнили, що пильно стежитимуть за процесом. У «Слузі народу» тим часом тріумфують.

Дехто, коментуючи вибори на 87-му окрузі, захищав людей, котрі проголосували за «олігархічного» Шевченка. Мовляв, народ стомився від «десантників», а останній дороги он проклав, «Буковель» дає робочі місця і гроші від туристів. Хоча їм відповідають: «Звісно, ярмо від свого пана і шиї не натирає, і на потилицю не давить». Однак результат В. Вірастюка доводить, що навіть не асфальт потрібен був виборцям, а плакат з автографом… Як сумно жартують у соцмережах, пан Василь був чесним спортсменом, і ключове слово тут — був.

Тим часом політологи констатують, що запит на політику як шоу стійкий і нікуди наразі діватися не збирається. Голосують українці за того, хто впізнаваніший або за місцевих «авторитетів». Патріотизм, судячи з результату ветерана АТО Кошулинського, — на третьому місці. Що ж, хліб на Прикарпатті, слава Богу, є, додасться і видовищ. Шоумен-гуморист на посаді президента та шоумен-силач у парламенті — «яка різниця»…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому дістанеться підвищення
Читати
«Пільговому» газу кінець
Читати
Перший приватизаційний мільярд
Читати
Лідери аж ніяк не аграрії
Читати
Не жити, а виживати
Читати
Дали відкоша
Читати
Прогнози похмурі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове