Архів
Вівторок,
6 квітня 2021 року

№ 25 (19873)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Березовий еліксир

МИ НИНІ охочіше споживаємо натуральні продукти, без «хімії» і консервантів. Одним із таких природних дарів, на який варто звернути увагу, є сік з європейської білої берези, повсюдно поширеної в наших краях. Дерево це дає багато корисного людині, недарма його так цінували далекі пращури.

Свіжий березовий сік — це справжня скарбниця мінералів, цукрів, органічних речовин, які зміцнюють здоров’я і поліпшують самопочуття. До його складу входять калій, кальцій, фосфор, марганець, магній, залізо, мідь; вітаміни (в основному С і групи В); ферменти, органічні речовини, зокрема дубильні, лимонна кислота, таніни, флавоноїди, бетулін, а також фруктоза.

Систематичне вживання соку (два-три рази на день по 1/4 склянки) протягом двох-трьох тижнів позитивно позначається на роботі нирок і сечовивідних шляхів (допомагає при сечокам’яній хворобі), очищає організм від токсинів, знижує рівень «поганого» холестерину, а також зміцнює імунітет. Крім того, регулярне пиття березового соку поліпшує колір обличчя, додає блиску волоссю.

Сокорух починається в другій половині березня й триває у квітні. Весна цього року добряче спізнилась, тож сік іще збирають. Для цього підійде немолоде дерево, що росте далеко від доріг, міст, забруднених місць.

Збирання соку не заподіє дереву істотної шкоди, якщо дотримуватися найголовнішої умови — з однієї 20-річної берези можна взяти не більше 3-5 л соку, до того ж на добу дозволяється наточити максимум 1 л.

У стовбурі дерева діаметром не менш як 25 см (на висоті приблизно 1,5 м) зробіть невеликий (1-2 см) надріз, в який помістіть скляну трубочку, пластиковий шланг або невеликий жолоб. Під трубкою закріпіть пляшку чи іншу скляну ємність (банку), в яку буде стікати сік.

Існує менш травматичний, але довготриваліший спосіб — обріжте середню за товщиною гілку і закріпіть у місці зрізу пластикову пляшку, в якій буде накопичуватися стікаючий сік.

Якщо ви вибрали перший метод збору, пам’ятайте, що після завершення «донорської» процедури потрібно ретельно законопатити надріз дерев’яним клином і замазати садовим варом, що посприяє швидшому затягуванню ранки і не прирече дерево на рясну втрату соку і зараження шкідливими мікроорганізмами.

Найкорисніше вживати сік свіжим, але якщо такої змоги нема, його можна зберігати в холодильнику і вжити протягом трьох-чотирьох днів.

Багато хто заготовлює сік на зиму. Склянка цілющого напою на день поповнить брак вітамінів в організмі, який ми відчуваємо холодної пори року.

Березовий сік з апельсином

На трилітрову банку — пів апельсина, 150 г цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти.

Вимийте і простерилізуйте банки будь-яким зручним для вас способом. Висушіть. У гарячий слоїк покладіть апельсин, усипте цукор і лимонну кислоту. Сік підігрійте (знімайте пінку), але не доводьте до кипіння, щоб максимально збереглися корисні речовини. Залийте у банку гарячий сік, закатайте кришками.

Березовий квас зі смаком льодяників

На 2,5 л свіжого березового соку — 1/2 склянки цукру, жменя родзинок, по три часточки лимона і апельсина, два-три льодяники «Барбарис» або «Дюшес».

Вимийте і висушіть родзинки. Зібраний березовий сік відфільтруйте через два-три шари марлі. Відлийте його невелику кількість, злегка підігрійте, розчиніть у ньому цукор і льодяники. Змішайте з рештою соку, залийте у трилітрову банку, де він буде бродити. Покладіть родзинки, часточки апельсина і лимона. Накрийте горлечко банки шматком марлі та поставте в тепле місце на три-п’ять днів для бродіння. Після закінчення ферментації зберігайте квас у холодильнику.

Версія для друку          До списку статтей

ЗНАЄМО, що чимало молодих сімей перебираються нині у села (не було б щастя, так нещастя, себто пандемія, допомогло) і намагаються самотужки забезпечити себе продовольством, ще й мати якийсь зиск. Дехто пробує себе у свинарстві. Увазі таких селян запропонуємо матеріал у наступному куточку про приплід свині. Розповімо про раціон, вигул супоросної тварини, дії господаря у перші години життя поросят.

Також подамо розширену «азбуку», що й коли сіяти. Не зайве буде «пройтись» по календарю сівби овочевих культур, адже весни нині такі непрогнозовані, що, бува, й досвідчені городники чухають потилицю: чи не зарано зароблять у землю, скажімо, горох, квасолю чи буряки?

Гадаєте, кока-колу можна тільки пити? А от і ні, вона ой як пригодиться в садку й на городі. Дізнаєтесь, як саме.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове