Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Звідки може вдарити Росія?

Михайло ГУБАШ.

Гібридна війна, нав’язана Україні державою-агресором, триває. Останнім часом на фронті — велике загострення, продовжують гинути українські захисники. Чи існує загроза переростання конфлікту у повномасштабну війну?

Не завтра, так післязавтра

ДНЯМИ головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що Генштаб Збройних сил України зараз не фіксує підготовки РФ до відкритого воєнного конфлікту з Україною, проте загроза такого розвитку подій є.

«Чи є безпосередньо загроза, що завтра вранці ми прокинемось — і там буде війна? — поставив запитання Р. Хомчак і сам дав відповідь: — Сьогодні Генеральний штаб оцінює ситуацію так, що завтра її не буде».

Такий висновок головнокомандувача мав би заспокоювати. Проте всім, мабуть, зрозуміло: не буде завтра, може статися післязавтра. Або післяпіслязавтра. Бо імперські апетити Росії нікуди не подінуться. А щоби мати хоч якусь упевненість, що війни з широкомасштабним вторгненням російських військ в Україну взагалі не станеться, треба діяти за відомим ще з часів античності принципом: «Хочеш миру — готуйся до війни».

Така підготовка передбачає заходи у різних сферах: військовій, дипломатичній, економічній, інформаційній. Серед суто військових дуже важливим є визначення напрямків, звідки Україні загрожує небезпека в разі ескалації воєнного конфлікту або здійснення повномасштабної збройної агресії Російською Федерацією. Три основні нещодавно назвав очільник Міноборони генерал-лейтенант Андрій Таран. Умовно їх можна позначити як «Південь», «Північ» та «Схід».

Південь

НАПРЯМОК дрейфу «острова Крим» за останні сім років, зауважив міністр, — «окупація — мілітаризація — ізоляція». І деталізував: «З 2014-го у тимчасово окупованому Криму Росією створено міжвидове угруповання військ… Удвічі збільшено кількість бойових кораблів і катерів Чорноморського флоту. Чисельність російських військовослужбовців на півострові зросла майже у 1,5 разу, до близько 33 тисяч військовослужбовців».

За словами Тарана, вдосконалюється оперативне облаштування території півострова: створюються нові військові містечка, склади зберігання ракет і боєприпасів, озброєння та військової техніки, збільшуються можливості аеродромів, розвивається система базування Чорноморського флоту.

«Нам також відомо, що Росія веде підготовку до розміщення в загарбаному Криму ядерної зброї. Перетворення Кримського півострова на військову базу є загрозою не тільки для України, а й для всіх країн Чорноморського басейну, та й, зрештою, і для всього цивілізованого світу», — зробив висновок міністр.

Північ і Схід

ВОДНОЧАС, крім Криму, існує ймовірність виникнення воєнної загрози для України і з півночі, де Російська Федерація та Республіка Білорусь у 2021 році планують провести широкомасштабне військове навчання «Запад-2021». Останнім часом під виглядом підготовки до цих майбутніх військових навчань Росія стягує війська до кордону з Україною — у Брянську і Воронезьку області РФ.

Загалом із 2014 року Російсь-ка Федерація не припиняє нарощувати бойового потенціалу угруповання військ на тимчасово окупованих територіях та поблизу кордонів України. За цей період створено дві загальновійськові армії — 20-та зі штабом у Воронежі та 8-ма зі штабом у Новочеркаську (Ростовська обл.).

На тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей Кремль створив та утримує 1-й і 2-й армійські корпуси штатною чисельністю понад 30 тисяч військовослужбовців, якими командують російські офіцери. За даними ЗСУ, на окупованому Донбасі розгорнуті 14 полків російської армії у кількості 28 тисяч військових, перебуває апарат військових радників та інструкторів чисельністю 2 тисячі осіб. У  Ростовській області РФ додатково утримуються близько 12 батальйонних тактичних груп з терміном готовності одна-дві доби, що дає змогу швидко реагувати на ймовірні дії Української армії. Крім того, на території Придністровського регіону Республіки Молдова розгорнуто Оперативну групу російських військ (Тирасполь) зі складу Західного війсь-кового округу ЗС РФ.

Кордон, наїжачений зброєю

У ВІВТОРОК, виступаючи у Верховній Раді, головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак доповів, що станом на 30 березня вздовж російсько-українського кордону та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей та в Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника. Це понад 86 тисяч осіб. За словами Хомчака, українське командування очікує, що незабаром біля нашого кордону і в Криму Росія збере ще «до 25 батальйонних тактичних груп».

Ці угруповання у пріоритетному порядку оснащуються новітніми та модернізованими зразками озброєння і військової техніки, зокрема: оперативно-тактичними ракетними комплексами «Іскандер», реактивними системами залпового вогню «Торнадо», важкими вогнеметними системами типу ТОС-1, багатофункціональними винищувачами та фронтовими бомбардувальниками, надводними кораблями і підводними човнами з крилатими ракетами морського базування.

Підсумовуючи, міністр оборони Андрій Таран запевнив: «Україна тверезо оцінює загрози від Російської Федерації. Ми винесли та засвоїли уроки семирічної давності. Наші Збройні сили зразка 2014-го і 2021-го років — це дві різні армії. Ми сильніші і впевненіші. Покладаємося на себе, але відчуваємо підтримку партнерів… У злочинів Росії проти України немає терміну давності. Агресор відповість за окупацію, війну та поламані людські долі».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Викрутили руки
Читати
Пташиний Армагеддон
Читати
Доточили з поли рукави
Читати
Строковиків поменшає
Читати
Роздадуть по 8 тисяч
Читати
Смертельний антирекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове