Архів
П’ятниця,
2 квітня 2021 року

№ 24 (19872)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Нелегке щастя

В’ячеслав БУЛАВА.

Дніпропетровська область.

МИХАЙЛО ДИКИЙ повернувся додому з війни 1947-го, з милицями попід руками, але ж живий. А його односельчанка Ганна — з примусових робіт у Німеччині. Обом тоді було ледве за двадцять. Того ж року й побрались.

Голова колгоспу «Комбайн» запропонував фронтовику, який мав сім класів за плечима, посаду обліковця. А колишня остарбайтерка пішла за «палички» трудоднів старшою куди пошлють. І Василька, їхнього первістка, в колгоспнім полі хіба що тільки не народила. Бо й виношувала його в степу, і з лопуцька «куклою» зацитькувала.

Так і йшло життя: діти малі, а податки великі. Чи що їли Дикі, чи що пили, але добре пам’ятають, як тяжко робили. Після об’єднання їхнього колгоспу з трьома іншими вже по 24 копійки на трудодень їм почало «капати». Але ж і корів на загальний двір забрали. Тільки завдяки новому голові якось існували. Він їхній новий колгосп із розрухи підняв, почав на трудодень по кілограму хліба давати. Здавалось, життя потроху налагоджується, аж тут... Ганна зазнала травми під час жнив і зосталася калікою.

Хвалити Бога, діти вже стали на крило. Можна і геть щасливими почуватись, якби не слабеньке здоров’я. «Дід глухий, а я сліпа. Так і доповнюємо одне одного», — зітхає Ганна Демидівна. «Але ж не лише ми тут такі», — втручається у розмову старий. І не збагнеш, чи то в осуд цій дійсності чоловік сказав, чи їй у похвальбу...

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

Ольга ОСИПЕНКО.

с. Мліїв Черкаського району

Черкаської області.

МОЖНА чимало написати про життєвий, людський авторитет Галини Олександрівни Артеменко. У неї все це було у величезному обмірі. І залишається. Підкреслю лише такий промовистий факт: 24 роки ця скромна і мудра жінка очолювала жіночу раду району і відвідала не раз всі села Городищенського району. Побувала в багатьох неблагополучних сім’ях, де для кожного знайшла своє переконливе слово, щоб допомогти жінці-матері, чоловікові, родині, дітям.

Життя Галини Олександрівни невіддільне від її чоловіка Миколи Михайловича — доктора економічних наук, академіка, лауреата Державної премії імені Т. Шевченка. Галина Олександрівна завше підтримувала чоловіка й допомагала йому в усіх добрих справах. Вона стала його надійною життєвою опорою, помічницею, порадницею, справжньою Берегинею родини.

Нинішньої весни Галині Олександрівні Артеменко зозуля накувала 95 років. І з нагоди цієї значущої дати хочеться побажати їй доброго здоров’я, душевного спокою та людського тепла від сущих на землі.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове