Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Кредитне шахрайство

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Із січня мені регулярно телефонують із якоїсь фінансової установи й вимагають повернути кредит, який я нібито оформила в них торік. У тому то й річ, що кредитів я ніколи в житті не брала! Що тепер робити?» — у відчаї запитує А. К. із Київської області.

ДО РЕДАКЦІЇ часто звертаються громадяни, яких буквально тероризують колекторські компанії через неповернений борг. Телефонують ще й сусідам, родичам, на роботу, погрожують при цьому, не добираючи слів. Іноді людина, з якої намагаються «вибити» борг, уперше чує, що оформила мікрокредит.

Мікрокредит — це невелика сума грошей, яку банк або небанківська організація дає позичальнику на певний період. Такий кредитний договір можна укласти з мікрофінансовою організацією (МФО), у тому числі й через Інтернет. Для цього достатньо лише зареєструватись на сайті МФО і внести всі необхідні дані. Оскільки процес нескладний, цим користуються шахраї.

Отож що робити, якщо до вас телефонують із приводу повернення коштів, яких ви не позичали? Насамперед необхідно дізнатися, в якій саме організації укладений на ваше ім’я договір онлайн-кредиту і на яку суму. Затим зверніться до МФО з вимогою надати завірені в установленому порядку копії кредитного договору, що має містити номер, дату укладення, реквізити кредитора, а також документів, які підтверджують, що саме ви його укладали. Крім того, варто зазначити у зверненні до МФО, що особисто ви жодних паперів не підписували, коштів не отримували та вимагаєте скасувати заборгованість, яка числиться за вами.

Записуйте всі телефонні розмови зі співробітниками МФО чи колекторськими компаніями, які намагаються стягнути з вас гроші. У майбутньому вони можуть слугувати доказом неправомірних дій таких організацій.

Зверніться до правоохоронних органів із заявою про вчинення щодо вас кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає в оформленні кредиту. Буде зафіксовано факт правопорушення та внесено відомості щодо нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зверніться зі скаргою щодо укладення договору онлайн-кредиту на ваше ім’я сторонньою особою з використанням підроблених документів до Нацбанку з метою проведення перевірки зазначеної МФО.

Якщо організація відступила право вимоги щодо кредитної заборгованості колекторській компанії, пам’ятайте, що ніхто не має права без вашого дозволу заходити у квартиру чи будинок (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162-ю Кримінального кодексу — порушення недоторканності житла), забирати будь-які речі (стаття 186-та — грабіж, поєднаний із проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (стаття 355-та — примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань), присвоювати собі функції Державної виконавчої служби (стаття 356-та — самоправство).

Якщо всі вищезазначені дії не призвели до бажаного результату, зверніться до суду з позовною заявою про визнання кредитного договору недійсним. Вона розглядається за правилами загального позовного провадження. Під час розгляду справи необхідно буде надати докази, що договір ви не укладали, про його існування не знали, на вебсайті МФО не реєструвались і листування з нею не вели.

Необхідно подати клопотання до суду про витребування в мобільного оператора, номер якого було зазначено для отримання кредиту, відомостей про місцезнаходження мобільного пристрою за номером телефону та роздруківку смс-повідомлень, а також про витребування інформації у фінансової установи щодо рахунку (картки), на який перераховані кредитні кошти.

Після доведення судом факту шахрайства слід звернутися до Бюро кредитних історій із вимогою вилучити запис про кредитну заборгованість із вашої кредитної історії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове