Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Не заохочуйте проліскових браконьєрів

Галина Вернигора.

Прийшла весна. Її провісниками на все ще похмурих узліссях і в парках стали ранньо-квітучі первоцвіти…

НИНІ в багатьох регіонах країни пробилися з-під напоєної талими снігами землі тендітні паростки з дзвіночками білих пахучих підсніжників, ультрамаринові проліски, шафрани і чемерник. Ці рослини занесені до Червоної книги України, тому що популяція їх зникає. Проте щороку саме о цій ранній березневій порі на них улаштовують нищівне полювання браконьєри. І повсюди в людних місцях українських міст і селищ починається активна торгівля рідкісними квітами.

Тим часом саме масове збирання первоцвітів на продаж є основною причиною того, що популяція цих прекрасних рослин поступово зникає. Так, за даними екологів і правоохоронців, щороку в Україні знищується десятки мільйонів одиниць стебелець цих квітів. Торговці-браконьєри везуть незаконний товар в основному з Карпат і центральної частини України. Відновлення їх у природі стає неможливим. Бо квіти найчастіше виривають разом із цибулинами, щоб подовжити «термін зберігання». Що означає їх повне знищення в місцях зростання. Навіть якщо паросток зрізають, пошкоджена рослина не може утворити насіння і розмножитися, натомість навіть одна стеблина з трьома квітками створює до 60 насінин.

Зрозуміло, що знищення червонокнижних первоцвітів насамперед стимулюється попитом. Правоохоронці стверджують, що старенькі бабусі, які зазвичай продають букетики пролісків у людних місцях, — лише прикриття для злочинних угруповань, які контролюють незаконний продаж квітів у містах і селищах. Тому, щоби відбити бажання наживи у браконьєрів, головним рішенням для збереження рідкісних видів є відмова від купівлі таких квітів. А ще краще: якщо побачили «точку» з букетиками первоцвітів — одразу викликайте поліцію. Правоохоронці повинні покарати торговців, адже продавати рослини, занесені до Червоної книги, заборонено законом. Зокрема, статтею 160-ю (торгівля з рук у невстановлених місцях), якщо продають первоцвіти на вулиці, або ст. 159-ю (торгівля незаконним товаром на ринках) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зазначимо, що штраф за продаж червонокнижних рослин в Україні становить від 510 до 3655 гривень; крім того, до відповідальності можуть притягувати і покупців. Також законом передбачена компенсація до 62 гривень за кожну зірвану квітку…

Але всі прекрасно розуміють, що адміністративні штрафи злочинців не зупинять. До того ж жоден штраф не може компенсувати знищення природи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове