Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Навчатимуть робітничих професій

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

НА БАЗІ Корсунь-Шевченківського професійного ліцею відкрито навчально-практичний центр з опанування фаху «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування». На створення центру була виділена цільова субвенція з держбюджету, понад сорок відсотків потреб профінансовано з обласної скарбниці.

Навчально-практичний центр тісно співпрацює з роботодавцями. Завдяки цьому його учні мають змогу виконувати пробні кваліфікаційні роботи на підприємствах. А головне, що після закінчення навчання випускників чекають робочі місця з гідною оплатою праці. Місцева влада сподівається, що діяльність навчально-практичного центру позитивно позначиться на підвищенні престижності робітничих професій, на які сьогодні великий попит на ринку праці.

Iнтернет — потреба дня

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ швидкісним Інтернетом створить умови, необхідні для надання старостами мешканцям Канівської ОТГ адміністративних послуг.

— Щоб селянам не доводилося щоразу їхати за тим чи іншим у Канів, частково відповідні послуги надаватимуться безпосередньо в селах, — розповіла заступниця міського голови Галина Москаленко. — Для цього старости вже пройшли в ЦНАПі відповідне навчання. Але для їхньої успішної роботи в цих програмах необхідно забезпечити швидкісний Інтернет у населених пунктах громади. Сьогодні ця проблема на стадії розв’язання.

Радість тривала недовго

У 2019-му дорога в селі Кобиляки Водяницької ОТГ була капітально відремонтована приватним підприємством із Ватутіного. Та недовго раділи селяни: після нинішньої зими вона повністю зруйнувалась, утворилися вимоїни, колії від автомобільного транспорту. Громада має намір добиватися або відновлення дорожнього полотна, або грошової компенсації, адже гарантійний термін експлуатації автошляху після поточного ремонту становить п’ять років. Для обстеження руйнувань та їх фіксації сільрада створила спеціальну комісію. «Скоріш за все, руйнування спричинило недотримання технології», — ідеться в офіційному листі Водяницької сільської ради до Служби автомобільних робіт. Саме вона була замовником ремонтних робіт, тож тепер має розібратися з виконавцем.

Розумні діти — гордість громади

ДАР’Я Головнич, Владислав Груша та Ванесса Цибульська, учні КОЗ «Лисянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 — гімназія — ДНЗ» Лисянської селищної ради, успішно захистили свої роботи з технічних та комп’ютерних наук, історії, наук про Землю на II етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук України.

Юні переможці з гордістю представили свої дослідження у Лисянській селищній раді. А дорослі, які були присутні на заході, дивувались і раділи, яке розумне і творче підростає покоління.

Дослідницьку роботу на тему: «Стан водних об’єктів Лисянської селищної громади» на прикладах підземних водойм виконала десятикласниця Дар’я Головнич, яка посіла І місце у секції «Гідрологія». Цікаву розвідку «Польський період в історії Лисянської громади» зробила учениця 9-го класу Ванесса Цибульська, відтак здобула ІІІ місце у секції «Історичне краєзнавство».

А дев’ятикласник Владислав Груша подивував своїм винаходом «Розумний термометр», який успішно використовується у школі. Владислав навіть продемонстрував дію пристрою в залі — проконтролював стан здоров’я заступника селищного голови, визначивши температуру його тіла. Винахід удостоївся І місця в секції «Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології» і ІІ місця у секції «Технології програмування».

Бджолам теж потрібна підтримка

ПОНАД 12 мільйонів гривень дотацій з державної скарбниці одержали торік власники бджолосімей області. Відповідну роботу з нарахування держпідтримки провів Департамент агропромислового розвитку спільно з органами місцевого самоврядування.

Документи прийняли від 245 сільських, селищних рад та об’єднаних територіальних громад. По дотацію звернулися 1220 власників пасік, у яких утримується 58,4 тисячі бджолосімей. Бджолярі сподіваються на допомогу й надалі.

Входини у відремонтований театр

У КУЛЬТУРНОМУ житті Черкащини приємна новина — після довготривалої паузи Черкаський обласний драмтеатр відчинив двері для відвідувачів. Це, безсумнівно, чи не найочікуваніша подія у культурному житті міста.

Реконструкція приміщення, яке потерпіло внаслідок пожежі, тривала п’ять років. Нарешті акторська трупа, яка увесь цей час знаходила прихисток на чужих сценах, повернулась у рідний дім і радо вітала гостей. Для реконструкції площі й будівлі з бюджету обласному театру спрямували субвенцію в розмірі понад 12,5 мільйона гривень, а загалом на реконструкцію витрачено 185 мільйонів. Роботи з відновлення ще триватимуть.

Боржники мимоволі

КІЛЬКАДЕСЯТ жителів Катеринополя стали боржниками Forward Bank, хоча ніколи не користувалися його послугами. Виявилося, що працівниця місцевого відділення цієї банківської установи без відома односельців відкривала на їхнє ім’я кредитні картки і розпоряджалася коштами на них. Жінка раптово померла, а людям стали приходити смс-сповіщення з вимогою погасити кредит. «Нам нараховують проценти, — обурюється житель Катеринополя Олександр. — Ще й тепер у всіх нас погана кредитна історія. Якщо людині раптом знадобиться позика, їй, найімовірніше, відмовлять… Уявіть, коли я був на роботі, з нібито моєї картки знімалися гроші. Ми будемо добиватися справедливості».

Люди написали заяви у правоохоронні органи, але поки що зрушень нема. Тим часом банк продовжує вимагати повернути борги. Постраждалі провели мітинг під черкаським відділенням Forward Bank. Жінка, котра, як з’ясувалося потім, є керівником установи, представилася «ніким» і порадила звертатися з цього питання до Києва.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове