Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Небезпечні «ігри»

Олена Бегма.

Україною прокотилася хвиля дуже подібних за способом учинення дитячих самогубств. Чому це відбувається, як уберегти своїх дочку чи сина від такого кроку?

…ТОГО лютневого дня у боярському ліцеї «Гармонія», що на Київщині, проходили звичайні уроки. Аж раптом на перерві школярі знайшли непритомними двох семикласниць і забили на сполох. Згодом поліція відновила приблизний перебіг подій. Ці дві подруги на перерві пішли в аптеку неподалік і купили препарат дротаверин 9 (аналог відомого спазмолітика но-шпа). По тому повернулися до школи і випили по 40 пігулок кожна. Наслідки були трагічними. Одну дівчину лікарям врятувати не вдалось. Їй було 13 років. Другу, 12-річну, ледь виходили…

Наступного ж дня вже в Умані на Черкащині дві восьмикласниці прийняли той самий препарат у приміщенні школи…

Незабаром з отруєнням ліками госпіталізували в лікарню «Охматдит» 15-річного киянина…

Згодом у Добропіллі на Донеччині 15-річна школярка випила 50 таблеток парацетамолу…

Відтоді подібні новини про дітей віком від 10 до 16 років постійно з’являються у вітчизняному інформпросторі. Одна з останніх: у Рівному 11-річна дівчинка проковтнула 40 пігулок парацетамолу і опинилась у реанімації. На щастя, її вдалося врятувати…

Треба сказати, що за кожним таким фактом ювенальна поліція проводить ретельне розслідування. Правоохоронці перевіряють усі версії події в рамках карного провадження, відкритого за ч. 2-ю ст. 15-ї, ч. 1-ю ст. 115-ї з позначкою «спроба самогубства» Кримінального кодексу України.

Втім, з’ясувалося, що підлітки здебільшого не були схильні до самогубства. Хоча дехто і конфліктував перед тим з батьками, про що розповідав друзям. Проте, як зазначають психологи, бунтарська поведінка загалом притаманна підлітковому перехідному вікові.

Але найвірогіднішою причиною зростання кількості дитячих самогубств називають не емоційні шторми та конфлікти у сім’ї, а смертельно небезпечні «ігри» (челенджі), якими рясніє Інтернет. Підлітки, які вижили, розповіли поліції, що про таблетки дізнались із соцмереж. Вони долучилися до «гри», завдання якої звучало так: «Випий 40 таблеток і подивись, що буде».

Знайшли вони її у ТікТок — китайській соціальній мережі, яка з’явилась у вересні 2016 року і стрімко набула популярності насамперед серед школярів. Станом на нинішній рік число користувачів у світі вже сягнуло понад мільярд чоловік. В Україні — вже більш як 5 мільйонів. У чому секрет успіху цієї платформи? Вона розважає користувачів легким, іронічним, а також корисним наповненням. Створювати його дуже просто — використовується лише смартфон. Тіктокери демонструють у відео реальне життя, часто без прикрас, із лайкою. Свою аудиторію знаходять на платформі і психологи, лікарі та інші фахівці, котрі в цікавій і жартівливій формі дають поради.

Доведення дітей до самогубства через соцмережі стає проблемою не тільки для України. Нещодавно в Італії загинула 10-річна дівчинка, яка брала участь у грі в TikTok, умовами якої було надіти на шию ремінь так, щоб не було змоги дихати, і знімати це на телефон. Після цього вирішили заборонити входити у цю соціальну мережу користувачам, які вказали свій вік молодше 13 років, а італійська прокуратура розслідує імовірне підбурювання до самогубства.

Очевидно, діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, вважати просто ризикованою розвагою те, що призводить до катастрофічного кінця. Перше, про що думаєш, коли дізнаєшся про такі випадки, — що люди, які підбурюють дітей до самогубства у соцмережах, неодмінно мають зазнати карної відповідальності. І хочеться дізнатись, які мотиви у засновників «груп смерті», а також тих, хто запускає подібні відео? Що вони мають на меті?

Є ще один аспект вищезгаданих трагедій. Поліція з’ясовує, як дітям вдалося придбати препарати. Так, спазмолітики у нас продаються без рецепта і загалом їх можна вільно купити в аптеках. Однак наскільки законним є продаж медичних засобів дітям? Навіть якщо вони кажуть, що їх послали до аптеки дорослі. Трапляється, онуки купують ліки для старенької бабусі, якій важко самій прийти, або для мами, яка доглядає вдома молодших дітей. Звісно, відповідати за це мають дорослі, але ж ситуації бувають різні.

Через зростання кількості дитячих самогубств нещодавно у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти. Перший стосується саме заборони продажу ліків неповнолітнім, другим передбачається запровадження адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони.

Тим часом психологи називають основними запобіжниками вищезгаданих трагедій поліпшення стосунків у сім’ї, підвищення самооцінки та самоповаги дитини, а також позитивне спілкування у родині. Ну і, звичайно ж, дорослим потрібно намагатися обмежувати перебування дітей в Інтернеті та пояснювати їм, яку загрозу несе певне наповнення у соціальних мережах. Наголошувати, щоб діти не спілкувалися з незнайомцями, не повторювали небезпечних дій, які пропонується зробити.

Міністерство освіти і науки України відкрило Національну дитячу гарячу телефонну лінію психологічної допомоги батькам і вчителям, аби не допустити трагічних випадків із підлітками. У разі проблем телефонуйте за номерами 0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарного); 116111 (безкоштовно з мобільного).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове