Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Хліборобські турботи

Весна диктує: в поле час!

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Нині весна немов грається з селянами у піжмурки. У теплому зазвичай на цей час Приазовському районі березень бадьорить п’ятьма градусами вранішнього морозу. Досить холодно ночами, навідується сніг із дощем.

— КАЖУТЬ, що між людьми діється, те й у природі, — з легкою іронією каже директор агрофірми «Ольвія», що у Приазовському районі, Анатолій Тиховод. — Не схожа ця на весни попередніх років, оригінальна й своєрідна. Все ж очікуємо потепління, хоча б десяти градусів денної температури, щоб сповна розгорнути польові роботи. Втім, уже підживили озимину карбамідом і аміачною селітрою. У двох господарствах — ТОВ «Агрофірма Ольвія» та ТОВ «Агро-Давидівка» — на 200 гектарах посіяли горох, на ста — коріандр, на 80 — нут. Зараз працівники готують ґрунт і вносять добрива під сівбу ячменю. Цього року його сіятимемо не по мінімальному обробітку поверхні, а по оранці, тому вже зробили передпосівну культивацію і очікуємо на тепло.

Анатолій Миколайович разом з агрономічною службою спостерігає, як виходить із зимової сплячки поле. Вже видно, що доведеться списати на пересівання деякі площі озимої гірчиці, ріпак теж постраждав: цим культурам не стало снігового покриву, морози скували голу землю. Потепління остаточно висвітлить картину виходу із зими пшениці та ячменю.

Далі все піде по одвічному хліборобському колу — сіяти, доглядати озимину, ярину. Готуватися до посіву технічних культур, яких господарство вирощує чимало — льон олійний, коріандр, гірчиця яра.

Хлібороби констатують, що весна дуже затратна, ціни на пальне, добрива, засоби захисту рослин помітно стрибнули вгору, як це буває напередодні посівної. Хто не встиг запастися ними восени, в листопаді, коли склалися сприятливі умови, буде в мінусі. А можливості у господарів різні: багато сільгосппідприємств постраждали від посухи, інших стримували кредитні ресурси. Ціни на збіжжя — пшеницю, соняшник — зараз упали на дві тисячі гривень на тонні. Вартість ячменю теж має тенденцію до зниження.

— Як завше, входити у весну нелегко, — розмірковує Анатолій Тиховод, — але такі клопоти для нас є звичними. Хоч важка праця, та ми з нею справляємося. Продовжує непокоїти прийдешнє запровадження ринку землі. Якщо це відбудеться, дуже хотілося б, аби першочергове право на купівлю землі мали аграрії України. Вони на те заслуговують: взяли на себе відповідальність, залізли в кредити, зробили галузь чи не найпотужнішою, годують країну. Орендна платня пайовикам у нас майже дорівнює європейській шкалі. Тож, за мінімуму державної допомоги і високих податків, аграрії гідно несуть досить важку ношу. Хотілося б також, щоб доступним для найширших верств населення стало земельне кредитування, адже зараз, на жаль, молоді люди, які навчаються, не мають доступу ні до інструментів фінансування, ні до власне землі. Зате у чиновників геокадастру та деяких нечистих на руку керівників громад є можливість дерибану наділів. Площі, які можна здавати в оренду з користю для громади, віддають у власність наближеним особам і накопичують земельні банки задля власного збагачення.

Прикро, що спостерігаємо й варварське ставлення до природних багатств: розорано пасовища, яких віками не торкався леміш, балки, занехаяно яри, русла маленьких річок, знищено лісозахисні смуги. Люди, відчуваючи користь від бодай невеликого клаптика землі, втрачають здоровий глузд, здають його в оренду, суборенду, аби одержати прибуток. Відсутня не лише турбота про спадок для прийдешніх поколінь, а й поняття безпеки життя. Природа не пробачить такого ставлення до себе.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове