Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну
  • Самоврядування

Громада рятує медицину

 Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Село Бугаївка, що в Ізюмському районі, відновлює медицину, на яку держава махнула рукою.

ЯК ЗАНЕПАДАЛА медична сфера цього населеного пункту, може розповісти сімейний лікар Борис Теут. Він працює в Бугаївці відтоді, як закінчив медінститут. У ті часи тут діяла дільнична лікарня на 30 ліжок. На початку двохтисячних лікарню перетворили на амбулаторію сімейного лікаря. У 2019 році і її закрили, а лікарю і медсестрам сказали ставати на облік у центрі зайнятості. Тобто зробили безробітними. На території сільради хоча й мешкало 1200 чоловік, але цього було недостатньо, аби держава фінансувала лікарню. Відомо ж бо, що в нас всілякі нормативи важливіші за здоров’я людей. А воно в селян, особливо у тих, хто трудився на фермі, коли ще не було доїльних залів, на тракторах, у яких що надворі, що в кабіні однакова температура, а не на теперішніх «джондірах», підірване так, що життю не дуже порадієш.

— Ми, звісно, допомагали людям, призначали ліки, іноді ставили крапельниці, але ж довго так тривати не могло,— розмірковує медсестра Світлана Шпиця.

Адже, як не волай про допомогу, а не докричишся і вчасно не дочекаєшся. До Ізюма з Бугаївки півсотні кілометрів, а до Харкова аж 120. Отож виникла ідея підійти до розв’язання проблеми з іншого кінця, тобто створити ФОП, а вже фізична особа-підприємець мала організувати амбулаторію, укласти угоди з персоналом. Вибір випав на колишнього зоотехніка Світлану Ровчак. Чому на неї? Вона зізнається, що більше ніхто не хотів погоджуватися на цю клопітку і відповідальну справу. Жінка створила ФОП, оформила ліцензію, придбала обладнання, набрала лікарів у штат.

Ремонт приміщення (на око — дореволюційної побудови) обійшовся підприємству та сільському бюджету в 400 тисяч гривень. Замінили систему опалення, провели воду, збільшили санітарну кімнату…

— Громада з розумінням поставилася до витрачання коштів, адже всі ми під Богом ходимо, всі хворіємо,— каже заступник директора СК «Восток» Ольга Штельмахова. — Уявіть стан матусі, якій треба везти за 50 кілометрів немовля до педіатра. А якщо ще й на вулиці така негода, що вийти страшно?

Сьогодні амбулаторія обслуговує близько 1200 пацієнтів. Декларації з лікарем підписали мешканці не тільки Ізюмського, а й Борівського району — з Калинового, Підвисокого. Тут працює гінекологічний та кабінет для щеплень, денний стаціонар на три ліжка. Завдяки програмі «Ефективна первинна медицина у громаді» отримали грант і придбали мінілабораторію. Надання медичних послуг безкоштовне. Пам’ятаєте, гроші йдуть за пацієнтом? Так мова саме про це. Тільки послуги стоматолога платні, бо це вже другий рівень медицини, тобто спеціалізований.

Бугаївська амбулаторія сімейного лікаря поступово перетворюється на медичний центр усієї Куньївської громади. Поки що ФОП Світлани Ровчак обслуговує пацієнтів колишньої Бугаївської сільради, яка тепер стала старостинським округом, а згодом до неї планується приєднати як підрозділ куньївську амбулаторію. Для селян ніяких незручностей не буде, адже лікар, медсестри залишаться там, де й працювали. Голова територіальної громади Нерсес Нерсесян, який родом із Чистоводівки, каже, що відкриється фельдшерсько-акушерський пункт і в його селі, й у інших селах, де зараз нема жодного медика.

Чільник ОТГ стверджує, що організація медицини на селі приватним шляхом — справа перспективна. Якщо діяти традиційно, створити комунальне підприємство, то тоді з’являється і громіздкий управлінський апарат.

— Адміністративна надбудова з’їсть чимало коштів, які доцільніше спрямувати на людське здоров’я,— розважливо каже пан Нерсес.

Утім, виникає запитання: чому ж тоді у Харківській області лише дві амбулаторії сімейного лікаря, організовані фізичною особою-підприємцем? У голови громади на це своя точка зору. Він стверджує, що дуже важко знайти організаторів, яким би під силу була ця справа і які не бояться брати на себе відповідальність, готові долати труднощі, багато працювати. Без цих складових ні медицина, ніщо інше не матимуть шансу на успіх.

На фото автора: в Бугаївській амбулаторії сімейного лікаря.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове