Архів
Вівторок,
30 березня 2021 року

№ 23 (19871)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  Версія для друку          На головну

Дослівно

Кирило Сазонов, політолог.

У 2020 році в польській системі охорони здоров’я і соціальної допомоги було зайнято понад 4,2 тис. працівників з України. Після запровадженої наприкінці минулого року спрощеної процедури отримання доз-волів на роботу для медпрацівників з-за меж Європейського Союзу очікується, що ця цифра значно збільшиться.

Пандемія принципово змінила правила життя. Стало зрозуміло, що системи штучної вентиляції легень та інша апаратура без кваліфікованих фахівців — просто купа красивого заліза та пластику. Лікарів не вистачає всюди. Попит перевищує пропозицію, така ситуація. І вона не зміниться швидко, бо занадто багато часу потрібно на підготовку кваліфікованого лікаря.

Україна в цій ситуації взагалі «ідеальний донор» медиків для багатих країн. Тож або ми просто зараз почнемо платити лікарям, фельдшерам і медсестрам нормальну зарплату, або скоро платити буде нікому. Виїдуть.

Не можу не сказати і про таке. Вивчити лікаря не просто довго, а й дуже дорого. Все працездатне населення України скидається податками, щоб сім років безкоштовно навчати студента в медичному ВНЗ. Наскільки логічна ситуація, що ми фактично сім років оплачуємо навчання польського лікаря. Можливо, варто щось із цим робити?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціни різні
Читати
Хвали мене, губонько, бо тебе роздеру
Читати
Які ж вибори без резонансу
Читати
Чи дочекаються гірники заробленого?
Читати
Компенсація зросте
Читати
Телефонні мінери не вгамовуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове