Архів
П’ятниця,
26 березня 2021 року

№ 22 (19870)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Нещодавно ухвалено закон, який врегульовує питання обліку трудових відносин в електронній формі. Чим же знайома всім паперова трудова книжка відрізняється від її електронної версії? І як користуватися нею майбутнім пенсіонерам, виходячи на заслужений відпочинок?»

Станіслав ТУР.

смт Вороновиця

Вінницького району

Вінницької області.

 

НА ЦЕЙ час основним документом, який врегульовує облік трудових відносин, є трудова книжка. Вона зберігає інформацію про весь трудовий стаж людини. З ухваленням нового закону встановлено іншу форму зберігання даних про стаж — не на папері, а в електронному вигляді в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Закон дає змогу запровадити оригінал обліку в електронній формі як основний. Водночас він не відміняє використання паперового документа.

Трудова книжка в електронному форматі дозволить автоматично призначити людині пенсію з настанням необхідного віку і без додаткового звернення до органів Фонду. Електронна трудова книжка має також інші переваги. Це зручний доступ до інформації, надійна захищеність персональних відомостей, відсутність ризику втрати, пошкодження та фальсифікації даних тощо.

Доступ до електронної трудової книжки можливий на вебпорталі електронних послуг. Використовуючи електронний підпис, можна зайти в особистий кабінет і переконатися, чи всі дані правильні й коректні, адже в майбутньому саме їх використовуватимуть для призначення пенсії, а також для інших видів соціального страхування. Для цього в особистому кабінеті вебпорталу, в меню ліворуч, вибрати пункт «Електронна трудова книжка». Якщо на сторінці немає відповідного пункту, треба натиснути ПІБ у верхньому меню вебпорталу. Тут можна ознайомитись із записами у своїй електронній трудовій книжці та подати скановані копії паперових документів про періоди трудової діяльності, відсутні в реєстрі застрахованих осіб.

Перед тим як розпочати завантаження сканованих копій трудової книжки до Реєстру, в особистому кабінеті, у розділі «Відомості про трудові відносини», варто ознайомитися з інструкцією, що допоможе уникнути помилок та неправильних дій.

Перед скануванням трудової книжки необхідно провести її ретельний аудит. Першу сторінку трудової книжки, де зазначаються відомості про людину, слід перевірити на відповідність паспортним даним (прізвище, ім’я та по батькові, дату народження), звернути увагу на наявність підпису власника трудової книжки, яким він завірив правильність внесених даних, а також підпису особи, відповідальної за видачу трудових книжок, печатки закладу, де трудову заповнили вперше.

У разі зміни прізвища, імені, по батькові мають бути внесені відповідні записи до трудової книжки. Підстава — документи, що підтверджують зміни:

• паспорт;

• свідоцтво про шлюб;

• свідоцтво про зміну прізвища, імені чи по батькові тощо.

Зміни вносять на першій сторінці трудової книжки. Для цього має бути:

• однією рискою закреслене колишнє прізвище і записане нове;

• на внутрішньому боці обкладинки вказана інформація про документ, на підставі якого зроблено запис, із його реквізитами;

• запис завірено підписом відповідальної особи і печаткою підприємства.

Якщо виявлено помилку в записі ПІБ чи даті народження, то такий бланк трудової книжки вважають зіпсованим, складають акт на його списання та оформляють трудову на іншому бланку.

Якщо помилився попередній роботодавець, працівникові необхідно звернутися до нього для виправлення помилки. У разі ліквідації попереднього місця роботи потрібно виправити ситуацію в судовому порядку.

Якщо не внесено запис про зміну ПІБ, таку помилку може виправити останній роботодавець і внести відповідні зміни.

Наступний етап — перевірка записів про роботу.

У цей розділ вносять відомості про:

• роботу, зокрема роботу за сумісництвом;

• переведення на іншу роботу/посаду;

• присвоєння нового розряду/рангу тощо;

• звільнення.

Записи повинні бути виконані акуратно, будь-які закреслення чи виправлення в трудовій книжці заборонені.

Перед скануванням треба усунути будь-які суперечливі моменти.

Виправляє помилку роботодавець, який її припустився. Якщо підприємство, яке зробило неправильний чи неточний запис, ліквідовано, то відповідний запис робить правонаступник, а в разі його відсутності — архів.

Якщо в трудовій книжці є «незакриті» записи про роботу раніше, це не заважає новому роботодавцю зробити запис про прийняття на роботу, але якщо передасте таку сканкопію до ПФУ, її не приймуть. Працівник має звернутися до колишнього роботодавця, щоб отримати довідку про роботу з датами прийняття, переведення та звільнення і реквізитами наказів, або до місцевого трудового архіву, якщо підприємство ліквідовано.

 

«Мій чоловік має пільговий стаж для виходу на пенсію (електрогазозварник), але не має атестації робочого місця. Чи може він вийти на пенсію в 55 років?»

Олександра ГУЛЬЧАК.

с. Волиця

Лановецького району

Тернопільської області.

 

ПІЛЬГОВИЙ стаж підтверджується довідкою підприємства про роботу в шкідливих умовах протягом повного робочого дня (якщо підприємство ліквідоване — відповідними комісіями при головних управліннях Пенсійного фонду). При цьому пільгова робота після 21.08.1992 р. має бути додатково підтверджена результатами атестації робочого місця. Якщо ж атестація не проводилася, пільговий стаж буде зараховано до 21.08.1992 р., а після — ні.

Для призначення пільгової пенсії за Списком №2 у 55-річному віці чоловікові потрібно мати 12 років 6 місяців пільгового стажу та відповідний страховий стаж (від 25 до 30 років — залежно від дати настання пільгового пенсійного віку).

Для визначення права на пільгову пенсію слід звернутися до органу Пенсійного фонду з відповідними документами (трудовою книжкою, пільговими довідками тощо).

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Падіння прискорюється
Читати
Добре бути оптимістом
Читати
Щедрою санкційною рукою
Читати
Попри кризу ще тримаються
Читати
Відсторонення законне
Читати
Врятували в метро
Читати
Цифровий лікнеп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове