Архів
П’ятниця,
26 березня 2021 року

№ 22 (19870)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Iнвестиції для зрошення

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ОБЛАСНА держадміністрація підписала угоду з Держагентством водних ресурсів про розвиток зрошувальної системи із залученням інвестиційних проєктів. Зараз на старті реалізації проєкт ЄБРР з модернізації Нижньодністровської зрошувальної системи, розрахований на кілька етапів. Вся дощувальна система Одеської області охоплює 226 тисяч гектарів, проте використовується лише мала її частина. Наприклад, торік зрошувалося близько 43 тисяч гектарів. У рамках інвестпроєкту планується охопити дощуванням 100-150 тисяч га.

Одяг не в ціні

ПОРІВНЯНО з попереднім місяцем у січні 2021-го вартість одягу та взуття в торгових точках Одещини знизилася на 8,6%. У той же час комунальні послуги стали дорожчими на 12,6%. За офіційною статистикою, найбільше зросла в ціні електроенергія (на 36,6%), не відстають і водопостачання (13,6%), природний газ (12,5%) та каналізація (10,9%).

З харчів зросли цифри на цінниках до яєць (на 17,5%) та овочів (9,9%). А ось одяг люди майже не купують, що зрозуміло.

Смаколики від Романа

ФЕРМЕР із села Саф’яни Ізмаїльського району Роман Дяжук вирощує за органічними технологіями кавуни, дині, фрукти. Віднедавна почав виробляти з них смачні та корисні фруктово-ягідні чіпси, які містять «ударну дозу» вітамінів і мікроелементів. Технологія базується на заморожуванні за температури нижче 40 градусів, а потім поступовому нагріванні у вакуумі. Роман Дяжук каже, що в Україні вже є підприємства, що виробляють чіпси з фруктів, але з дині та кавуна їх поки що не робив ніхто.

Готові скласти конкуренцію

ПІДПРИЄМЕЦЬ Іван Мерліч облаштовує у Рені фабрику, яка виготовлятиме системи для електромобілів, призначені для автоматичного підняття стекол і їх очищення. Працівників набирали з місцевого населення, спеціально навчали в Румунії, звідти ж приїхали кілька майстрів. Перші вироби повинні пройти перевірку в Румунії та Італії. Нині ведуться переговори щодо виробництва цього обладнання для концерну БМВ. Наразі на підприємстві працює близько 25 осіб, до літа штат планують збільшити до 90 співробітників. Ну, а далі — як попит піде.

Противірусні новинки

156 БАКТЕРИЦИДНИХ рециркуляторів встановлюють у порту «Южний». Ці пристрої призначені для знезараження повітря у приміщеннях з підвищеним ризиком поширення захворювань, що передаються повітряно-крапельним, повітряним шляхом та ін. Вони можуть працювати у безперервному режимі й безпечні для здоров’я людей. УФ-лампи в них ізольовані в корпусі, що має два вентиляційні отвори зі спеціальними решітками, за якими встановлені вентилятори. Знезараження повітря здійснюється внаслідок його примусового прокачування через вентиляційні отвори.

Об’єднають зусилля

ОДЕЩИНА, Херсонщина та Миколаївщина об’єднали зусилля у сфері розвитку туристичної галузі Українського Причорномор’я.

Відповідний Меморандум підписали голови облдержадміністрацій цих регіонів. Документом передбачається співпраця задля розвитку туристичного потенціалу областей. Підписанти планують ділитися досвідом управлінської діяльності в галузі туризму, спільно аналізувати та обмінюватися туристичними потоками, формувати мережі сільського зеленого, екологічного, пізнавального, історико-культурного, фестивального, водного, спортивного, гастрономічного та інших видів туризму. Окрему увагу планується приділити лікувально-оздоровчій галузі.

Стільки циркулів одразу!

ТАРАС Прокопечко — директор южненського НВК ім. В. Чорновола і вчитель математики — зібрав унікальну колекцію циркулів. Експозицію із них він розмістив у шкільному кабінеті. Це інструменти скульпторів і столярів, землемірів та військових, архітекторів, ювелірів, годинникарів, моряків і навіть лікарів. Експонати вчитель купує на спеціалізованих ринках, замовляє через Інтернет, певну частину одержує в подарунок від друзів і знайомих. А найперший циркуль у цьому скарбі — ще мамин. Колекція Тараса Прокопечка — не просто музейні експонати, а й дієвий методичний матеріал під час уроків.

Заразились у Єгипті

НА ДУМКУ фахівців, вихованці дитячого будинку сімейного типу з Роздільної заразилися гепатитом А, перебуваючи на відпочинку в Єгипті. За інформацією пресслужби Одеського обласного лабораторного центру МОЗ, захворювання діагностовано у 16 ​​осіб — 15 дітей і матері-опікуна. Сім’я відпочивала в Єгипті близько двох місяців, орендуючи приватний будинок, який забезпечувався технічною водою. Продукти купували на ринку. Перший випадок захворювання виявив себе в межах інкубаційного періоду (35 діб). За даними ретроспективного аналізу в Роздільній, епідемічна ситуація з вірусним гепатитом А загалом благополучна.

Доброслав шанує ветеранів

ВУЛИЦЯ Лицарів Зимового Походу нещодавно з’явилася в селищі Доброслав, що неподалік обласного центру. Сесія місцевої ради виділила 48 земельних ділянок на ній учасникам російсько-української війни. Як передає «Думська», рік тому іншу вулицю Доброслава перейменували на честь героїв 28-ї окремої механізованої бригади, що дислокується близько від населеного пункту. З 2019 року це військове з’єднання носить ім’я Лицарів Зимового походу. За останні роки воно втратило на сході майже дві сотні захисників України.

Театр особливих акторів

ЩОНЕДІЛІ у Музеї історії розвитку українського козацтва, що в Одесі, проходять репетиції «Особливого театру ляльок». Нині готується вистава народної казки про «Лисицю та Козла». Акторами та ляльководами є особи з ментальною інвалідністю. Не так просто подібним людям знайти себе у житті; у них безліч проблем із навчанням, працевлаштуванням, побутом. Але у кожного є свої таланти і, як виявилося, в цьому театрі вони почали знаходити унікальну взаємодію у спілкуванні, створювати художні образи, реалізовуючи власні творчі здібності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Падіння прискорюється
Читати
Добре бути оптимістом
Читати
Щедрою санкційною рукою
Читати
Попри кризу ще тримаються
Читати
Відсторонення законне
Читати
Врятували в метро
Читати
Цифровий лікнеп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове