Архів
П’ятниця,
26 березня 2021 року

№ 22 (19870)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Шанс на життя

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

У КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» командою місцевих хірургів спільно з колегами з Інституту серця (Київ) зроблено унікальні операції з трансплантації серця, печінки та нирок від посмертного донора.

ЛЮДИНОЮ, яка після смерті дала надію на майбутнє чотирьом хворим, для яких пересадка органів була єдиним порятунком, став 47-річний чоловік, у якого констатували смерть мозку. Його родичі прийняли непросте, але водночас мужнє і гуманне рішення — дали згоду на донорство.

У Запоріжжя зі своєю командою прибув лікар-кардіохірург, професор, директор Інституту серця Борис Тодуров.

— Нас повідомили про те, що в ЗОКЛ є необхідний донор серця. За годину двадцять зі своєї клініки ми приїхали в інший кінець міста в аеропорт, чартерним рейсом за 40 хвилин долетіли до Запоріжжя і ще через 15 хвилин були в лікарні, — розповів професор. — Працювати почали буквально «з коліс». Операція із трансплантації серця почалася пізно вночі й тривала понад сім годин. Паралельно в інших операційних проводилися операції з трансплантації печінки та нирок. Терміновість проведення такої унікальної операції в тому, що серце «чекати» не може. Його потрібно пересадити протягом максимум 3,5 години, що ми з успіхом і зробили.

Саме в Запоріжжі з 1992 року на базі обласної клінічної лікарні функціонують Центр серцево-судинної хірургії та міжобласний Центр трансплантації органів і гемодіалізу, де працюють кардіохірурги, хірурги-трансплантологи, анестезіологи, імунологи і нефрологи, які пройшли підготовку в провідних світових центрах трансплантації і кардіохірургії. Тут успішно опановано пересадку нирки, печінки, підшлункової залози, серця, здійснена одночасна трансплантація нирки і підшлункової залози при цукровому діабеті та ряд інших складних операцій, що рятують людські життя. Організатором такого потужного центру став член-кореспондент НАН України, професор, доктор медичних наук Олександр Никоненко.

— Кожний факт трансплантації — це чийсь шанс на життя, — розмірковує Олександр Семенович. — Цього разу — молодого чоловіка, який потребував пересадки серця. Ми, коли заходимо в операційну, зосереджуємося на технічних деталях, але не забуваємо про те, що, вийшовши з операційної, потрібно розповісти родичам про результат нашої роботи. Операції передувала хвилина мовчання, ми віддали шану пацієнтові, в якого констатували смерть мозку, а також висловили величезну вдячність його рідним за мужність і силу піти на такий крок. Будемо сподіватися, що зусилля, докладені для порятунку чотирьох пацієнтів, подарують їм ще багато щасливих моментів. Понад 20 годин на порятунок цих пацієнтів працювали більш ніж 50 фахівців.

У складному процесі як єдине ціле діяла потужна мультифункціональна команда: бригади із забору органів та підготовки реципієнтів, хірурги, перфузіологи, анестезіологи, середній та молодший медичний персонал, фармацевтична служба, працівники станції переливання крові та інші спеціалісти. Свою високу місію вони виконали успішно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Падіння прискорюється
Читати
Добре бути оптимістом
Читати
Щедрою санкційною рукою
Читати
Попри кризу ще тримаються
Читати
Відсторонення законне
Читати
Врятували в метро
Читати
Цифровий лікнеп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове