Архів
П’ятниця,
26 березня 2021 року

№ 22 (19870)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Економіка

У борговому зашморзі

Олена КОЩЕНКО.

Сукупний державний та гарантований державою борг України сягнув 90,74 мільярда доларів США, що в еквіваленті у національній валюті становить 2,56 трильйона гривень.

ЯКЩО це число розділити на, умовно кажучи, 40 мільйонів громадян країни, то виходить, що сьогодні борг кожного українця (від немовляти до найстарішого пенсіонера) дорівнює 63 955,5 гривні. Це на 16,1 тисячі гривень більше, ніж було ще роком раніше.

Нагадаємо, державний борг — це сума всіх боргових зобов’язань держави щодо повернення одержаних та непогашених запозичень. До нього належать заборгованість уряду, регіональних та місцевих органів влади, а також борги всіх корпорацій з державною участю — пропорційно частці держави в їхньому капіталі. Згідно з критеріями ЄС, сума державного боргу не повинна перевищувати 60% номінального валового внутрішнього продукту.

Загалом зовнішні та внутрішні запозичення, які зробив уряд упродовж 2020 року, зросли на 532,9 мільярда гривень і, за підрахунками економістів неурядової організації CASE Ukraine, вже становлять майже 65% ВВП країни. Це чи не найбільший приріст держборгу за всі роки незалежності держави! Він перевищив пікові показники кризових 2015-го і 2016 років. Це більше, ніж сукупні видатки на пенсії у країні за весь 2020 рік, коли бюджет Пенсійного фонду нараховував 489,6 млрд грн. Навіть більше цьогорічної затвердженої загальної суми доходів бюджету ПФУ — 495,5 мільярда гривень. Загалом, за даними Рахункової палати, торік мало не кожна шоста гривня доходів бюджету пішла на обслуговування держборгу.

Україна повертає борги, зокрема, із податків, зібраних з фізичних осіб, або ж роблячи нові запозичення. У 2021-му ми повинні виплатити загалом 600 млрд гривень для погашення державного боргу та його обслуговування. При цьому урядовці заявляють про «украй нагальну потребу» нових багатомільярдних запозичень по світах.

Хтось, можливо, скаже, що не такі страшні ті кредити, як їх малюють. Мовляв, усі країни живуть у борг, і нічого. Справді, боргову політику можна збалансовувати, відповідають експерти. Але вона дає очікувану віддачу для добробуту народу лише тоді, коли такі позички йдуть на розвиток вітчизняної економіки і технологій, захист здоров’я нації, її освіту тощо. Про Україну, на жаль, такого сказати наразі не можна.

Та й ні для кого не секрет, що наші можновладці традиційно витрачають позичене не на розвиток, а на «проїдання», таким чином «підгодовуючи» свої рейтинги у народі.

Це що стосується євробондів, держоблігацій і кредитів, наданих під гарантію уряду. Принагідно зауважу: і вітчизняний бізнес також давно живе у кредит, активно позичаючи на розвиток справи в інших країн. За інформацією Національного банку України, станом на початок нинішнього року загальний обсяг боргу приватного сектора становив 44,5 мільярда доларів. І чимало цих кредитів сьогодні також є проблемними, адже держава належним чином не переймається підтримкою вітчизняного бізнесу, а нерідко ще й чинить йому перепони.

Розтиснути боргові лещата, в яких перебувають і держава, і бізнес, могла б вітчизняна економіка. Проте вона сама потребує реанімації. Торік (за рекордно високої за всю історію незалежності суми держпозичок!) номінальний ВВП України скоротився на 4%. Тим часом усе, що напозичались наші урядовці по світах, лягає на плечі вітчизняних споживачів різних товарів і послуг. Словом, за всі ті позички, які витрачаються на проїдання та підвищення зарплат і пенсій, сам же народ і платить. Так, за даними Держстату, в січні поточного року порівняно з груднем 2020-го споживчі ціни в нас зросли на 1,5%. А в лютому інфляція прискорилася вже на 1,7%. Не менший інфляційний приріст, імовірно, буде в березні. Про комунальні тарифи годі й казати…

Щоправда, чого не бракує нашим урядовцям, так це оптимізму. Нинішнього року Кабмін прогнозує зростання економіки відразу на 4,6%. Хотілося б повірити, та реалії не дають. Радше приготуймося ще тугіше затягнути паски. Щоб якось вижити у державному борговому зашморзі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Падіння прискорюється
Читати
Добре бути оптимістом
Читати
Щедрою санкційною рукою
Читати
Попри кризу ще тримаються
Читати
Відсторонення законне
Читати
Врятували в метро
Читати
Цифровий лікнеп
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове