Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Велика депресія програла Олімпійським іграм

Микола МОТОРНИЙ.

Біля олімпійського вогню на стадіоні в Амстердамі постійно чергували працівники газової служби. Вони підкидали у полум’я спеціальний порошок, щоб воно було яскравішим.

28 травня 1925 року на сесії в Празі Міжнародний олімпійський комітет обрав собі нового президента — бельгійського дипломата графа де Бає-Латур. На проведення Ігор-1928 МОК отримав лише одну заявку — від найбільшого міста Нідерландів Амстердама. Звичайно, вона була прийнята.

Українці прославили Американський континент

НА ІГРАХ дев’ятої Олімпіади вперше на головному стадіоні було запалено олімпійський вогонь. Щоправда, зробив це не спортсмен, що стало традицією пізніше, а працівник газової фабрики. Уперше парад учасників Олімпіади відкривала Греція, країна — засновник Олімпійських ігор, а останньою йшла команда країни — господарки Ігор. Ця традиція існує і донині.

Олімпіада в Амстердамі-1928 тривала з 28 липня до 12 серпня, вона першою вклалася в нинішній стандартний 16-денний термін. У змаганнях взяли участь 2883 спортсмени (з них — 277 жінок). На Олімпіаді розігрувались 109 комплектів медалей із 15 видів спорту. За олімпійські нагороди змагалися спортсмени 46 національних команд. Радянський Союз знову не захотів урегулювати порядок своєї участі з Міжнародним олімпійським комітетом.

Перше місце в загальному медальному заліку здобули США. Найбільше золотих медалей команді принесли легкоатлети, як жінки, так і чоловіки. Друге місце дісталося збірній Німеччини. Команда з водного поло цієї країни виграла «золото». Також добре себе показали німецькі важкоатлети. Третьою стала Фінляндія.

Однією з головних сенсацій амстердамської Олімпіади стала перемога канадського студента Персі Вільямса на дистанціях 100 та 200 метрів. Цікаво, що його взагалі могло не бути в Амстердамі. Для того, щоб назбирати грошенят на заокеанський вояж, тренерові Персі довелося влаштуватися на роботу офіціантом, також запустили кампанію зі збору коштів у рідному Ванкувері. Як показав час, тренер і вболівальники недарма вірили в Персі.

Серед олімпійських чемпіонів були й спортсмени українського походження. Неймовірно успішною стала літня Олімпіада-1928 для 18-річного сина українських емігрантів — плавця Юрія Коцая, який здобув золоту олімпійську медаль, перемігши у запливі на 100 метрів на спині, та встановив світовий рекорд (1 хвилина 8,2 секунди). Крім того, канадський українець став олімпійським чемпіоном у складі збірної, перемігши в естафеті 4 по 200 метрів вільним стилем. 1968 року його ім’я було внесено до Зали слави світового плавання.

Національний гімн США прозвучав на олімпійській арені з нагоди перемоги ще одного американця українського походження — Стефана Галайки. На боксерському рингу Олімпіади-1928 у легкій вазі українець здобуває срібну нагороду. Після Олімпіади Стефан Галайко здобуває кілька нових перемог. Його ім’я внесено до списку Зали слави боксу міст Рочестера та Ельміри (штату Нью-Йорк).

Витівки спортивної Феміди

10-ті літні Олімпійські Ігри в Лос-Анджелесі-1932 відбувалися з 30 липня по 14 серпня 1932 року. На старт вийшло 1332 спортсмени (серед них — 126 жінок). Вони розіграли 117 комплектів нагород із 14 видів спорту. За нагороди змагалися представники 37 країн. У Лос-Анджелесі призери піднімалися на п’єдестал пошани, спортсмени мали своє Олімпійське селище, яке охороняли ковбої на конях. Ігри-1932 відбулися в розпал Великої депресії, тому половина учасників літніх Олімпійських ігор 1928-го в Амстердамі не стартували в 1932 році. Але і це було великою перемогою, бо через глибоку світову економічну кризу олімпійський турнір навіть хотіли відмінити.

Американець Едді Толан став першим темношкірим легкоатлетом, який виграв на Олімпіаді дві золоті медалі. Він бігав у круглих окулярах, перев’язаних скотчем. Толан переміг на дистанціях 100 і 200 метрів. Особливо драматичним був забіг на стометрівці. Лише фотофініш допоміг встановити, що він все-таки на декілька сантиметрів випередив Меткальфа… За всю свою кар’єру, яка нараховує 307 забігів, американець 300 разів приходив на фініш першим. Після її завершення Толан викладав фізику в школі.

У Лос-Анджелесі своїми витівками запам’яталися представники спортивної Феміди. Так, француз Ноель метнув диск за 50 метрів. Це світовий рекорд! Трибуни вже вітали олімпійського чемпіона. Та з’ясовується, що судді відволіклися на стрибунів із жердиною, проґавили спробу Ноеля і не зарахували результат. Переможцем був оголошений американець Джон Андерсон із результатом 49 метрів 49 сантиметрів. А під час забігу на дистанції три тисячі метрів із бар’єрами арбітр, який рахував кола, побіг до… туалету. Тому чемпіону фіну Вольмарі Ісо-Голло довелося пробігти аж 3460 метрів.

Переможцями Ігор у командному заліку стали: США, Італія та Німеччина, якій належало стати місцем проведення наступних ХI Олімпійських ігор.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове