Архів
П’ятниця,
19 березня 2021 року

№ 20 (19868)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Заповіт на неповнолітнього

Ліна ПАСЬКО.

«Хочу скласти заповіт на свого 15-річного внука. Чи маю я право заповісти майно на дитину?» — запитує Кирило Д. із м. Шепетівки Хмельницької області.

НА СПАДЩИНУ можуть претендувати як дорослі, так і діти. Згідно із Цивільним кодексом України, особа, яка не досягла 14 років, є малолітньою. А неповнолітньою — особа у віці від 14 до 18 років. До досягнення повноліття, себто 18-річного віку, особа має правовий статус дитини.

Відповідно до статті 1222-ї Кодексу, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин.

Згідно зі статтею 1223-ю Кодексу, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Своєю чергою заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Але так само може і позбавити без зазначення причин права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за заповітом (крім осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині). А спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За загальним правилом, для прийняття спадщини спадкоємець має подати відповідну заяву протягом шести місяців із дня смерті спадкодавця. Але у частині четвертій статті 1268-ї зазначається, що, зокрема, малолітня, неповнолітня особа вважаються такими, що прийняли спадщину, крім певних випадків, — тобто вони не зобов’язані подавати цю заяву.

Проте закон не обмежує їхнє право подати зазначену заяву. І у статті 1269-й вказано, що особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника, а від імені малолітньої особи таку заяву подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

Ну і, звісно, кінцевою процедурою оформлення спадщини є видача свідоцтва про право на спадщину. Його видача не має часових меж — отримати свідоцтво можна будь-коли. Адже відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на неї. Згідно зі статтею 67-ю Закону України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 року, про видачу свідоцтва про право на спадщину на ім’я неповнолітнього нотаріус або уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування повідомляє органи опіки та піклування за місцем проживання спадкоємця для охорони його майнових інтересів. Успадкованим дітьми майном управляють їхні батьки (один із них) або усиновлювачі, опікуни чи піклувальники.

Звісно, у законодавстві також передбачено право на відмову від прийняття спадщини: спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом шести місяців (який починається з часу відкриття спадщини). Тож неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування. А батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній дитині, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чим нижчі доходи, тим вищі тарифи
Читати
Які ціни, така й субсидія
Читати
ДПА не буде
Читати
Молока дедалі менше
Читати
Весна іде, карантин несе
Читати
Б’є — значить, під суд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове